Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тръмп коментира хипотезата да не спечели изборите

Елена Николова 16 октомври 2020 в 12:34 2973 0

Снимка pixabay

Американският президент Доналд Тръмп коментира хипотезата, че може и да не спечели изборите през ноември. Той отговори на въпрос, че в този случай ще предаде властта мирно, но отново отбеляза, че вотът може да бъде фалшифициран по време на тв излъчване на NBC News на живо.

На 15 октомври трябваше да се проведе вторият предизборен дебат между кандидатите Тръмп и Джо Байдън, но вместо това двамата решиха да отговарят на живо на въпроси на избиратели чрез тв ефира - кандидатът на републиканците - от Маями в NBC News, а този на демократите - във Филаделфия, в ABC News. 

Участието на Тръмп и на Байдън в двете телевизии беше насрочено за един и същи час - 23 ч. източно време, а идеята на това беше да се види коя телевизия е събрала по-висок рейтинг- съответно кой от кандидатите е по-предпочитан. 

Преди седмица Тръмп даде положителна проба на коронавирус и това стана предпоставка Комисията по президентските дебати да предложи виртуално провеждане на дуела между двамата кандидати. Тръмп заяви пред FOX News, че няма да участва в дистанционен формат, тъй като той не е приемлив за него. Миналия петък Комисията официално отмени дебата. 

Какво отличи телевизионния дуел от класическия президентски дебат? 

В конкретния случай излъчванията се предадоха от две различни телевизии по едно и също ефирно време. И в двата формата присъства модератор, но неговата роля е различна. За разлика от класическия президентски дебат, където той задава собствени въпросите на кандидатите, в ефир отправя тези на публиката.

Ключови моменти на Тръмп:

В ефира на NBC News Тръмп беше попитан от зрителите за конспиративната теория Кю Анон. Нейните привърженици смятат, че кандидатът на републиканците се бори с тайно общество, замесено в сатанински заговори и трафик на деца. Тръмп отрече да знае нещо за Кю Анон, "само, че те са твърдо против педофилията.". Президентът отклони въпроси за здравеопазването, данъчните декларации, както и дали се е тествал за коронавирус веднага след първия дебат с кандидата на демократите Джо Байдън.

Ключови моменти на Байдън: 

Байдън отново разкритикува президента Тръмп за реакцията му към пандемията от коронавирус. Той коментира, че републиканецът се е съсредоточил върху фондовите пазари, като е пренебрегнал опазването на американските граждани от вируса. Байдън отклони въпроса дали подкрепя приемането на нови съдебните реформи, които ще доведат до увеличаването на местата във Върховния съд на САЩ и назначаването на още съдии. Байдън посочи, че "не е фен на подобни съдебни промени и не е решил".

Случвало ли се е отменянето на президентски дебати преди

През 1980 г. тогавашният президент Джими Картър отказва да участва в дебат с кандидата на републиканците Роналд Рейгън и независимия кандидат Джон Андерсън. 

През 1992 г. президентът Джордж Буш първоначално отказва да участва в дебат с номинирания от демократите Бил Клинтън и независимия кандидат Рос Перо. Това довежда до официалния лозунг на кампанията на Демократическата партия „Пилешкият Джордж“ и Буш се принуди да се присъедини към Клинтън и Перо на сцената за словесния сблъсък.

Следващата седмица трябва да се проведе последният, трети дебат от предизборната президентска кампания. Той е планиран за 23 октомври в град Нашвил, Тенеси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews