Тръмп: Германия дължи огромни суми на НАТО и САЩ

OFFNews Последна промяна на 18 март 2017 в 17:40 13355 5

Германия дължи огромни суми на НАТО и на САЩ, които й "предоставят много силна и скъпоструваща отбрана", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, предава БТА.

В две публикации в Туитър Тръмп пише, че "Германия дължи огромни суми пари на НАТО и САЩ трябва да получават повече за много силната и много скъпата отбрана, която те предоставят на Германия!".

В първия туит той започва с твърдението, че е имал "отлична" среща с германския канцлер в петък във Вашингтон, за разлика от това което мнозина наблюдатели описаха като обтегната среща, подчертала различията между двамата ръководители особено в областта на търговията и имиграцията.

"Въпреки това, което сте чули от фалшивите новини, аз имах отлична среща с канцлера Ангела Меркел", написа президентът от луксозната си резиденция във Флорида, където той прекарва уикенда.

Меркел обаче увери президента на САЩ, че Германия е увеличила до 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) дела на военните разходи на първата им персонална среща в петък.

"Ние се ангажираме днес с целта от 2 процента (от БВП - бел. ред. ) до 2024 година", заяви Меркел на общата пресконференция, на която се откроиха разногласията между двамата лидери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42250

4

Denis Rizanov

18.03 2017 в 18:06

Така например в 1994 г. британският министър на външните работи Douglas Hurd сякаш призна, че е по-добре да си имат работа с руснаците в района на Адриатика, отколкото с немците. А първият генерален секретар на НАТО така описа главната роля на тази организация: „Да се държат американците вътре, руснаците навън и да се потискат немците”.
Някои немски политици от време на време „се изтърват” относно ограничения суверенитет на Германия. Ето какво пише например известният политик Оскар Лафонтен: „Когато Вашингтон води в Персийския залив война, Германия постоянно участва в нея, тъй като тя се явява „самолетоносач” на Съединените щати в Европа. Ние не сме суверенна държава”.
Примерно в този дух се изказа и третият федерален канцлер Курт Георг Кизингер: „Фактически ние сме протекторат на Съединените щати”.

42250

3

Denis Rizanov

18.03 2017 в 18:05

Интересно признание направи добре известният американски генерал William Odom, член на Съвета за национална сигурност при Картър и работил като съветник по военните въпроси при Збигнев Бжежински. Той също така е оглавявал разузнаването в Генералния щаб на сухопътните войски при Рейгън, а след това и Агенцията за национална сигурност.
”В Корея, Япония и Германия ние сме завинаги - заяви той в телевизионно интервю на 25 Април 1999г, - и тази работа си струваше! Ако погледнете назад и осъзнаете какво се случи през последните години, ще разберете че ние ставахме все по-богати, по-богати и по-богати”.
”НАТО бе създадено, въпреки мнението на мнозинството хора, не като отбранителен съюз за защита от военна заплаха от страна на Съветския съюз. Французите даже не споменаваха Съветския съюз в дебатите по тази тема. Те искаха НАТО да се занимава с Германия. А англичаните искаха това, щото американците да присъстват в Европа. Не, НАТО бе образувано като инструмент, насочен срещу Германия.

42250

2

Denis Rizanov

18.03 2017 в 18:00

Няма страшно, вие нали пък държите 71% от всичкия златен запас на Германия.

77928

1

El Commandante

18.03 2017 в 17:59

От кого точно УСА пази Германия че не разбрах?