'Това е чудо': Първи думи на спасените деца от пещерата в Тайланд

ОFFNews 18 юли 2018 в 16:19 3241 0

Снимка ЕПА

Спасените момчета от футболен отбор в Тайланд, които прекараха повече от 2 седмици в наводнена пещера, вече са изписани от болницата.

Преди да се отправят към домовете си те дадоха пресконференция, на която се появиха с футболните си екипи.

14-годишният Адул Сам-Он е бил единственият от групата, който е знаел английски език. При пристигането спасителния водолазен екип той е успял да каже само "здравей".

"Бях зашеметен, защото бяха англичани, затова казах само "здравей", каза той по време на пресконференцията. Той определи като "чудо" тяхното откриване и спасяване.

Провинциалният губернатор на тайландската провинция Чианг Рай заяви, че това е единственото "официалното медийно интервю" на момчетата, допълвайки, че след това няма "да се говори повече с пресата".

Снимка: АФП

Друго от момчетата описа животът в пещерата в продължение на дни само на вода с две изречения: "Водата е чиста. Без храна".

Треньорът на децата - 25-годишният Екапол Чантавон, заяви, че са се загубили в момента, в който влезли в придошлите води в пещерата и открили, че "не са толкова дълбоки". Когато решили да се върнат, водата вече била повишила нивото си много.

Попитан как се е чувствал в този момент, един от най-малките играчи на футболния отбор заявява, че се е опасявал, че никога повече няма да се върне вкъщи.

Децата споделиха и поуките от преживяното. Едно от тях казва, че "ще бъде по-внимателно и ще живее живота си пълноценно", а друго споделя: "Този опит ме научи да бъда по-търпелив и по-силен".

По време на събитието бе отдадена почит и на водолаза Саман Кунан, който загина по време на операцията по спасяването на футболния отбор и техния треньор в опит да достигне до тях през тесните улеи на наводнената пещера.

"Трогнати сме, че Саман е жертвал живота си, за да ни спаси, за да можем да живеем живота си. След като чухме новината, бяхме шокирани и много тъжни", каза треньорът Чантавон.

Въпросите на журналистите бяха проверени преди събитието от детски психиатър, а пресконференцията се излъчи по националната телевизия на страната.

Групата от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор по футбол бяха блокирани в наводнена в пещера в Северен Тайланд от 23 юни.

Акцията по спасяването им протече на три етапа, последният от които приключи на 10 юли. Децата бяха откарани в болница в добро общо състояние и бяха поставени под карантина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови