Тежки присъди за трафикантите на загиналите мигранти в камиона-ковчег

OFFNews 22 януари 2021 в 21:20 2770 0

Двамата ръководители на бандата за трафик на хора, отговорни за смъртта на 39-те виетнамци през 2019 г., които се задушиха в хладилен камион във Великобритания , получиха присъди от 27 и 20 години затвор, предаде в. "Гардиън".

41-годишният Ронан Хюз, управител на транспортната компания, е осъден на 20 години. Миналата година той се призна за виновен по 39 обвинения в непредумишлено убийство и незаконен трафик на хора в страната. 

Другият ръководител - Джордже Ника, на 43 години, е отговарял за координирането на транспорта на мигрантите. Той също е признат за виновен в непредумишлено убийство, като получи присъда от 27 години "лишаване от свобода".

Шофьорът на камиона, Морис Робинсън, е осъден на 13 години и четири месеца. Другият водач Имън Харисън ще лежи в затвора 18 години. 

През октомври 2019 г. 39 виетнамци бяха открити мъртви в камион в Англия. Установено бе, че превозното средство е регистрирано в България. По време на разследването Робинсън се призна за виновен и посочи, че заедно с други хора е участвал в незаконната дейност в периода между 1 май 2018 година и октомври 2019 г. Шофьорът призна още, че е получавал облаги за дейността си - главно пари в брой.

Стана ясно, че всеки от мигрантите е платил по 10 хиляди лири, за да влезе от Виетнам във Великобритания. Жертвите са на възраст между 15 и 44 години. 

Четиримата осъдени заявиха, че не са имали намерение да причиняват вреда на жертвите, но съдът отбеляза, че престъплението е извършено с цел финансова изгода, както и че жертвите са починали бавно и болезнено, без да могат да избягат или да викат за помощ.

Съдът постави обвиняемите да излежат минимум три четвърти от присъдите си, а не както обичайно - половината. 

Друг шофьор на камиона, който превозвал мигранти по-рано, е осъден на седем години затвор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови