Температурен рекорд на Антарктида: за пръв път градусите надхвърлиха 20

OFFNews 14 февруари 2020 в 12:45 2926 0

Снимка Pixabay

Температурата на Антарктида надхвърли 20° по Целзий за пръв път. Учени измериха 20.75° на остров Сиймур, известен и с името Марамбио, съобщи AFP, цитирайки бразилския учен Карлос Шефер. 

Рекордът е отчетен на 9 февруари. Ученият предупреждава, че става въпрос за еднократно измерване на едно място, а не за тенденция.

"Не може да използваме това, за да прогнозираме климатични изменения в бъдеще. Това е просто сигнал, че на това място се случва нещо различно."

Миналата седмица на Ледения континент също бе поставен температурен рекорд с достигането на 18.3° на Антарктическия полуостров. Предишният беше от януари 1982 г., когато са измерени 19.8°С.

Според Световната метеорологична организация към ООН температурата на антарктическия континент се е повишила с близо 3 градуса по Целзий през последните 50 години. През последните 12 топенето на ледниците се ускорява заради глобалното затопляне, предупреждават оттам.

Януари 2020 г. беше най-топлият януари, откакто има измерване.

Учените предупреждават, че глобалното затопляне може да предизвика толкова интензивно топене на Южния полюс, че той да се "разпадне", което би повишило нивото на световния океан с най-малко три метра през идните столетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови