ЦРУ разкри тайни за използването на гълъби-шпиони по времето на Студената война

OFFNews 14 септември 2019 в 14:46 4493 0

ЦРУ разсекрети подробности за тайните мисии на гълъбите-шпиони по времето на Студената война, пише Би Би Си.

Досиетата разкриват как гълъбите са били обучавани за нелегалните мисии, при които са снимали чувствителни обекти в Съветския съюз. Те разкриват също как гарвани са били обучавани да пускат подслушвателни устройства по первазите на прозорците, а делфини - да изпълняват подводни мисии.

В ЦРУ вярвали, че животните могат да изпълняват "уникални" задачи за тайните операции на Централното разузнавателно управление.

През 70-те години операция с кодовото име Tacana разкрива как са били използвани гълъби, за да пренасят миниатюрни камери, които правят снимки автоматично - разкриват новоразсекретените досиета. Службата се възползвала от факта, че кротките гълъби имат изумителни способности - почти суперсила. Те могат да бъдат пуснати някъде, където никога преди това не са били и въпреки това да открият пътя към дома, дори да е на хиляди километри разстояние.

Използването на гълъби за комуникация датира от хилядолетия, но използването им за разузнавателни цели започва през Първата световна война. През Втората световна малко известен клон на британското разузнаване управлява тайна служба, която пренася птици в контейнер с парашут и ги спуска над окупирана Европа. Към тях са прикачени въпросници. Повече от 1000 птици се връщат със съобщения, включително разкриващи детайли за местата, от които са изстрелвани ракетите V1 и тези, на които се намират германските радарни станции.

Досиетата разкриват още, че ЦРУ е обучило гарван да доставя и взима предмети с тегло до 40 грама от первазите на прозорци на недостъпни сгради. Използвани били мигащ червен лазерен лъч и специална лампа, която насочвала птицата по обратния път. Веднъж в Европа ЦРУ доставило тайно, чрез птица подслушвателно устройство до прозорец. 

ЦРУ проучвали и въпроса дали птиците могат да бъдат използвани, за да поставят сензори, които да улавят тестване на химически оръжия в Съветския съюз.

През 60-те години те използвали делфини, за да проникват в пристанища. В по-ново време САЩ използват делфините за разминиране.

През 1967 г. ЦРУ похарчили повече от 600 000 долара по три програми, свързани с използването на делфини, птици, кучета и котки за разузнавателни цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови