Целият свят следи стадо китайски слонове (галерия)

OFFNews 09 юни 2021 в 12:33 6708 0

Снимка Синхуа/БТА

Скитащо стадо диви азиатски слонове привлече вниманието на целия свят, след като се отправи към урбанизирани райони в Китай. Властите, с помощта на въздушно наблюдение с дронове, се опитват да насочат стадото към обичайния ареал.

По последни данни стадото се е отправило на запад, след като си е починало в покрайнините на югозападния китайски град Кунмин.

Стадото от 14 слона навлезе в градчето Шиджи, част от Юси (провинция Юнан) във вторник, предаде китайската информационна агенция "Синхуа". Според щаба, отговарящ за наблюдението на миграцията им, те са били забелязани да си почиват в Юси около 11:00 ч. местно време в сряда.

Мъжкият слон, който се е откъснал от стадото, в момента се намира на около 12 км в гора в Анинг, окръжен град под администрацията на Кунмин. Всички слонове са живи и здрави.

Стадото е изминало около 500 км от горския си дом в автономната дайска префектура Сишуангбана преди да достигне Кунмин, столицата на провинция Юнан, миналата сряда.

В продължение на повече от месец властите изпращаха полиция, за да ескортира стадото, евакуираха пътища, за да улеснят преминаването му, и използваха храна, за да го отклонят от навлизане в гъсто населени райони, допълва "Синхуа".

Азиатските слонове са под държавна закрила от ниво А в Китай, където се срещат предимно в Юнан. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови