Светът и COVID днес: Епицентърът е в САЩ, Европа в хватката на пика

OFFNews 04 април 2020 в 23:02 13130 0

Снимка Klaus Hausmann/Pixabay

И в днешния 4 април броят на заразените и жертвите на пандемията от COVID-19 продължава да нараства. Макар от някои страни като Италия, Испания и Китай да дойдоха добри или поне обнадеждаващи новини, по-голямата част от света все още е в хватката на заразата и в подножието на нейния пик.

Още преди ден болните в световен мащаб минаха 1 милион души. Цифрите към днешна дата (по данни на Worldometer) са:

- брой заразени: 1 182 398

- починали: 63 913

- оздравели: 244 108.

Епицентър на епидемията към 4 април е САЩ, като най-засегнати са някои щати по източното и западното крайбрежие - Ню Йорк, Ню Джърси и др. В Европа няма незасегната държава, а ситуацията е най-тежка в Италия, Испания, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия и др. В съседна Румъния случаите също бързо нарастват.

Някои държави, като България, Испания и Гърция, съобщиха за удължаване на извънредните мерки - в Испания до 25 април, в Гърция до 27 април, а у нас - до 13 май. До дни у нас ще заработи смарт приложение за телефони, което ще следи хода на епидемията. В италианската провинция Ломбардия пък излизането навън с маска става задължително - засега до 13 април.

Ню Йорк и Великобритания с рекорди по смъртност

Тежка е ситуацията в най-засегнатия американски град - Ню Йорк, както и във Великобритания. И на двете места днес жертвите продължават да нарастват на дневна база.

В Обединеното кралство смъртните случаи за последното денонощие са 708. Хората бяха призовани да останат вкъщи въпреки хубавото време през уикенда. Утре вечер се очаква кралица Елизабет II да излезе с обръщение към нацията.

В Ню Йорк за ден бяха регистрирани 630 жертви на вируса.

В същото време президентът Тръмп отхвърли съветите да носи маска.

В Италия смъртните случаи надхвърлиха 15 000 - 681 са те за последните 24 часа. Броят им наа дневна база обаче намалява, а също и броят на новозаразените. Спада броят на пациентите в критично състояние - от 4068 ден по рано на 3994. Тази цифра намалява за пръв път от началото на епидемията в страната.

Испания също се надява, че най-тежките дни са зад гърба ѝ, след като броят на жертвите - 809 за ден - намалява. Властите се надяват, че скоростта на епидемията също намалява. 

Франция достигна 7500 смъртни случая, 441 от които за последния ден. 2028 от жертвите са починали в домове за възрастни хора, останалите - в болници. В страната има 6838 пациенти в интензивни отделения и общо 28 143 хоспитализирани.

В Турция смъртните случаи са 501, а инфектираните - почти 24 000.

Добрите новини идват от Китай, където днес бе почетена паметта на над 3000-те жертви на вируса в страната. Единствената засега официално преодоляла епидемията страна все още бавно се завръща към предишния си ритъм. Дали в Ухан и Хубей животът тече както преди? Нищо подобно. На снимки с днешна дата се вижда, че няма човек без защитна маски. Хората със защитни костюми по улиците са често срещана гледка. Всички пазят физическа дистанция. Очевидно призракът на Ковид още не си е тръгнал от провинцията.

Военни пазят ноторен град в Румъния

Военни наложиха стриктна блокада на румънския град Тандарей, известен с това, че там живеят трафиканти на хора и други хора от престъпни групи, предаде Би Би Си.

В последните седмици в Тундарей са се завърнали над 800 души от държави като Италия, Испания и Германия. Досега 7 за дали положителен тест за Ковид.

Инфектираните в страната са 3613, а жертвите - 146.

В Швеция властите чуват все повече критики за либералния си подход към епидемията, след като починалите достигнаха 393 души (12 нови за ден), а заразените са 6443.

В Германия жертвите досега са 1395 (нови 120 за деня), а заразените - над 95 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови