Света София вече е джамия и Ердоган отива на молитва днес

OFFNews 24 юли 2020 в 06:59 5176 0

Снимка БГНЕС

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, „Св. София“ ще бъда открита отново като действаща джамия, след като такова решение беше взето от турския президент на 10 юни.

Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Обедната петъчна молитва ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава. На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи. Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че за желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито - 3 за мъже и 2 за жени. Вярващите ще бъдат допускани след 10.00 ч.

17 000 полицаи и служители на силите за сигурност ще охраняват обществения ред около храма.

Редица пътни артерии в района на Историческия полуостров, където се намира „Св. София“, също бяха затворени. Първата група пътища се блокират за движение от вчера в 20.00 ч., а втората - от 5.00 ч. днес. От Истанбулската голяма община ще осигурят безплатни автобуси, които ще превозващ желаещите от определени точки до местата, до които градският транспорт ще се движи.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети „Св. София“, на която беше поставена табелата ѝ като джамия - „Свещената голяма джамия Аясофия“ (Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi).

От разпространените от президентството на Турция снимки се вижда, че в храма са поставени пана с аяти (стихове) от Корана на тях, както и бели завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.

Турските официални лица многократно подчертаха, че желаещите да влязат в „Св. София“ от всички религии ще могат да посещават храма свободно и безплатно. Превръщането на музея в джамия обаче означава, че посещенията няма да са възможни по време на часовете, в които се провеждат молитви, ще бъдат наложени ограничения в облеклото на посетителите, подът ще бъде покрит с килими през цялото време.

Предприятие в Маниса е произвело килимите със синьо-зелен цвят. Според директора на килимената фабрика президентът Ердоган е настоял да не се използва вносна новозеландска, а местна турска вълна. Специалистите по история на изкуството посочват, че килимите закриват мраморния под на базиликата и избраният цвят не се вписва хармонично в интериора.

Мнозина учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник. За да отговорят на тези опасения, Министерството на културата и туризма и Дирекцията по религиозните дела на Турция на 16 юли подписаха протокол за сътрудничеството при опазването на обекта. Документът предвижда да бъде създаден съвет от представители на двете институции, който да управлява историческия паметник.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след като по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на “Св. София” в музей е невалидно, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови