Странни версии: какво твърдят властите в Русия и Беларус за отравянето на Навални

Йорданка Веселинова 04 септември 2020 в 21:43 5956 1

Ден след съобщението на германския канцлер Ангела Меркел, че руският опозиционер Алексей Навални е отровен с вещество от групата “Новичок”, версиите на Кремъл по случая варират от това, че той е отровен в Германия до това, че изследванията са фалшифицирани на Запад.

Беларуският президент, срещу който вече почти месец протестират десетки хиляди, също взе страната на Русия, твърдейки, че отравянето е фалшификация. Това идва на фона на предстоящата визита на Лукашенко в Москва.

Критикът на Кремъл Алексей Навални изпадна в кома, след като е изпил чаша чай, в който се предполага, че е имало отровно вещество. След това беше изпратен в берлинска болница, където беше прехвърлен от болница в сибирския град Омск. Руските лекари са категорични, че в организма му няма следи от каквато и да било отрова. Германските власти пък по-рано обявиха, че опозиционерът е бил отровен с вещество от типа на съветския нервнопаралитичен агент “Новичок”, предаде Ройтерс. Великобритания твърди, че със същия препарат са отровени двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. Русия категорично отрича тези твърдения.

Днес евролидерите започнаха дебат за санкции срещу Русия заради случая “Навални”. От пък Кремъл заявиха: "Няма никаква причина да бъде обвинявана руската държава", каза пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Беларуският президент също застава зад Русия и срещу твърденията на европейските лидери. Всъщност, за топлите отношения между властта в Русия и в Беларус си личи не само по зачестилите телефонни разговори между двамата президенти, но и по вчерашната среща между руския премиер и Лукашенко. Тази визита демонстрира подкрепата на Кремъл към президента, срещу чието управление протестират десетки хиляди вече трета седмица. Лукашенко каза: "Не е имало никакво отравяне на Навални. Доколкото разбирам, група специалисти са подготвили за администрацията на Меркел факти, а може би и изявления, които тя направи. Направили са това, цитирам, „за да осуетят желанието на Путин да си пъха носа в Беларус“.

Лукашенко твърди, че отравянето на Навални е фалшификат. Това се разбрало от записан от беларуското военно разузнаване телефонен разговор между Варшава и Берлин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че лекарите от болницата в Омск, където Навални беше настанен първоначално, са предоставяли “далеч повече и далеч по-често информация за състоянието му както на журналисти, така и на всички други заинтересовани.” Според него затова е възможно изследванията на опозиционера да са фалшифицирани.

Песков отказа да коментира твърденията на беларуския президент от вчера.

Говорителят на Кремъл заяви още, че не знае дали Путин и Лукашенко са обсъждали действията на силовите структури по време на протестите в Беларус, според него това е "вътрешна работа на Беларус, нямаме намерение да се месим в тези вътрешни работи". Но Русия "обръщала внимание” на правата на човека, които трябва да бъдат спазвани по време на митинги.

Днес руски съд отхвърли жалба, подадена от привърженици на Навални, които обвиняват руските власти в бездействие спрямо опита за убийство на опозиционера.

На този фон директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин допусна, че е възможно отравянето да е провокация на западните специални служби. Той подчерта, че руските лекари не са открили никакви следи от отровни вещества в тялото на Навални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови