Спасиха новородено индийче, погребано живо

OFFNews 05 декември 2019 в 16:20 3903 0

DR Ravi Khanna

Преждевременно родено бебе, което беше намерено погребано живо в глинен съд в Северна Индия, вече е добре, съобщи Би Би Си.

В средата на октомври тази година детето е настанено в болница в критично състояние със сериозна кръвна инфекция и опасно нисък брой тромбоцити в кръвта. 

Педиатърът на момиченцето Рави Хана заяви, че в момента то е добре. Дишането и теглото са в норма, а броят на тромбоцитите в кръвта е повишен. Родителите на бебето не са издирени и то ще бъде дадено за осиновяване след престой за наблюдение.  Засега то е настанено в център за закрила на детето в област Барелли, в щата Утар Прадеш.

Бебето е било открито случайно от селянин, погребващ собствената си дъщеря, която била мъртвородена. Селянинът заявил, че е изкопал около 90 см пръст, когато лопатата му ударила съд, който се счупил и така чул плачещото бебе.

Детето е откарано в местната болница, но два дни по-късно е преместено в педиатричната клиника на д-р Хана заради по-добрите възможности. Според доктора детето е родено през 30-та седмица от бременността и е тежало едва 1,1 кг. Когато е настанено за лечение, момиченцето е било с хипогликимия и хипотермия. 

"Във вторник, когато я предадохме на властите, тя тежеше 2,57 кг и вече приема храна от бутилка. Напълно здрава е, казва Рави Хана. Все още не е ясно колко дълго е издържало детето, заровено под земята. Според педиатъра обаче момичето е било оставено там 3-4 дни преди да бъде открито и е оцеляло именно заради кафявите мазнини, с които се раждат бебетата. 

Според други експерти може да е погребано само часове преди да бъде спасено. 

През октомври местните власти са започнали дело срещу "неизвестни лица". От полицията съобщават, че родителите са съучастници в деянието, защото дори след откриването на детето, никой не го е потърсил.  

Все още не са изяснени възможните мотиви за извършеното престъпление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови