Спасиха 11 китайски миньори, които бяха затрупани 2 седмици

OFFNews 24 януари 2021 в 15:48 1697 0

Снимка БТА/АР

Спасители успяха да извадят 11 от 22-та китайски миньори, затрупани след експлозия преди 14 дни в златна мина в северната провинция Шандун, съобщи китайската държавна телевизия. 

Кадри показаха първия спасен мъж. Той бе изваден на повърхността сутринта в неделя. На очите му имаше черна превръзка, за да го предпазва от дневната светлина. Миньорът е изключително слаб. Пострадалият е откаран в болница.

През следващите няколко часа 10 миньори от различни участъци на мината, бяха изведени поетапно, съобщи Ройтерс. 

Спасителите продължават да поддържат контакт по телефона с останалите, затрупани на 580 м дълбочина. Те вече успяват да им доставят храна, вода и дрехи.

Един от спасените е ранен, но останалите се движат без чужда помощ.

Смята се, че при експлозията на 10 януари, докато мината все още се строеше, е загинал един човек. Шахтата на мината е блокирана на 350 м под повърхността от 70 тона отломки. Спасителите прокопаха допълнителни шахти с цел да комуникират с оцелелите.

Разчистването на срутванията може да отнеме още две седмици. Над 600 спасителни работници участват в разчистването и спасяването. Ще се прокопават още допълнителни шахти, по които да се достигне до оставащите под земята 10 души.

Мениджърите на мината са задържани, защото са се забавили над 24 часа, преди да съобщят за инцидента. Причината за експлозията не се съобщава, предаде Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови