Сорос ще съди Унгария в Страсбург

OFFNews 24 септември 2018 в 16:54 4343 0

Фондация "Отворено общество", създадена от милиардера филантроп Джордж Сорос, е внесла иск в Европейския съд за правата на човека и в Конституционния съд на Унгария заради приетите в страната закони за неправителствените организации, работещи с бежанци и кандидати за убежище, съобщи БТА.

Законът в Унгария, станал известен като "Спри Сорос", бе приет през юни. Той заплашва със затвор от една година хора, помагащи на кандидати за убежище.

Директорът на правния отдел на "Отворено общество" Джеймс Голдстън заяви пред Асошиейтед прес, че завеждането на дело цели да противодейства на законите, които, по думите му, са "предназначени да сплашат и да заглушат независимите гласове в Унгария".

В началото на 2017 г. заместник-председателят на партията на Виктор Орбан - Фидес Филард Немес обяви, че страната му ще използва "всички средства, които са на разположение", за да "измете" НПО-тата, финансирани от родения в Унгария милиардер, понеже те "обслужват глобалните капиталисти" и "подкрепят повече политическата коректност отколкото местните правителства".

Същата година правителството на Орбан предложи законопроект, насочен срещу затварянето на един от най-големите чуждестранни университети в Унгария - Централноевропейският университет, финансиран от Джордж Сорос.

Тогава няколко хиляди души от академичната общност в Унгария излязоха на протест по улиците на Будапеща в защита на висшето учебно заведение.  

През юли тази година унгарските депутати одобриха въвеждането на 25-процентов данък върху финансовата и материалната помощ за организации, насърчаващи миграцията. "Отворено общество" подпомага някои от организациите, засегнати от тези мерки.

Унгария също така даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че тя застрашава националната сигурност.

Това накара милиардера от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос да обяви, че неговата фондация "Отворено общество" напуска Унгария. Причината е "репресивната" политика на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови