Сноудън иска да остане в Русия

OFFNews 08 септември 2020 в 15:48 2845 0

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън подаде документи за удължаване на разрешението за пребиваване в Русия с още три години. Това съобщи на онлайн конференция адвокатът на американеца Анатолий Кучерена, предаде ТАСС. 

Разрешението за пребиваване на Сноудън е изтекло на 30 април 2020 г., но автоматично е удължено до 15 август заради ситуацията с пандемията от коронавирус. 

"Сноудън спазва законите на Русия. Когато бяха въведени ограниченията, той беше вкъщи, както всички останали, спазвайки условията на самоизолация. Веднага, след като процедурата за самоизолация приключи, ние с Едуард подадохме документи за удължаване на разрешението му за пребиваване в страната", каза Кучерена.

Той очаква положително решение след разглеждането на молбата.

През 2013 г. Сноудън разкри сведения за методите за електронно проследяване на американските спецслужби, включително и за незаконно подслушване на чуждестранни лидери. За да избегне преследване от САЩ, Сноудън поиска убежище от Русия. На 1 август 2014 г. той получи право на постоянно пребиваване в Русия за срок от три години, удължено по-късно със същия срок.

В САЩ Сноудън бе обвинен по два члена от закона за шпионажа, като по всеки от тях го заплашват до 10 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови