Словакия първа в света: Тестват всички над 10 г. безплатно

Страната е купила 13 млн. антигенни тестове, проби в 5000 пункта

OFFNews 31 октомври 2020 в 12:07 6094 1

Снимка visitbratislava.com

В Словакия започна масово тестване за коронавирус на жителите на възраст над 10 години, което се прави за първи път в света, съобщиха АФП и БТА.  

Около 45 000 души - здравни работници, военни и полиция - ще извършват днес и утре антигенни тестове на населението в около 5000 пункта, които ще работят до 22 ч. местно време. 

Инициативата за всеобщо, доброволно и безплатно тестване на словаците за коронавирус предложи министър-председателят Игор Матович. По-рано той съобщи, че за целта правителството е купило от чужбина 13 милиона теста и вярва, че мярката ще спаси живота на много хора. 

Участието в словашкото масово тестване не е задължително, но човек, който няма удостоверение за отрицателен резултат от тест, може да бъде санкциониран със сериозна глоба или да бъде арестуван от полицията. Всеки с положителен резултат от теста е длъжен да остане под карантина 10 дни. 

Всеобщо тестване вече беше извършено в цели градове в Китай, но Словакия е първата държава, която прави това. Малки европейски страни като Люксембург и Монако също обявиха програми за масово тестване. 

Вчера властите в Словакия съобщиха за пореден рекорден брой нови заразени - 3363-ма за денонощие, с което потвърдените случаи стават 55 091. Починалите досега са 212. В болница се намират 1411 пациенти с коронавирус, като 110 са в интензивно отделение, а 85 от тях са на изкуствено дишане. 

В страната на 1 октомври беше въведено извънредно положение, което ще трае 45 дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови