След критиките на Зеленски Рено затваря завода си в Москва

OFFNews 24 март 2022 в 11:07 6038 0

Френският автомобилостроител "Рено" снощи обяви, че незабавно спира работа в завода си в Москва и пристъпва към оценка на възможните опции относно участието си в руския си филиал "АвтоВАЗ" (AvtoVAZ) на фона на напрежението, което се засилва заради силното му присъствие в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В този завод се произвеждат спортни високопроходими автомобили "Дъстър", "Каптюр", "Аркана" и "Нисан Терано".

Но по-голямата част от присъствието на групата в Русия минава през филиала й "АвтоВАЗ", благодарение на който през 2021 г. френската компания е продала 500 000 коли в страната. Така Русия стана втория й по големина пазар след Европа.

Компанията още не обявява изтеглянето си от Русия, макар да започва да открехва вратата за такава възможност. В словото си пред френския парламент украинският президент Володимир Зеленски посочи поименно "Рено" като лош пример, наред с други френски предприятия. Призив за световен бойкот на френската марка отправи и украинският външен министър Дмитро Кулеба заради отказа й да напусне страната след руската инвазия в Украйна.

"Групата оценява възможните опции относно участието й в "АвтоВАЗ", от която "Рено" притежава 69 процента от 2016 г. Това подразделение е лидер на руския пазар с марката си "Лада" (Lada)", се казва в комюнике на компанията.

Тя допълва, че иска да действа отговорно към своите 45 000 служители в Русия.

Каквото и да реши да дългосрочното си оставане в Русия, групата вече прогнозира какво ще й струва това. Тя предупреди, че е принудена да преразгледа финансовите си прогнози за 2022 г. и вече очаква спад на оперативния й марж от порядъка на 3 процента спрямо обявените по-рано 4 процента.

"Рено" предвижда да регистрира провизия от 2,195 милиарда евро в отчетите си за първото шестмесечие - колкото е стойността на активите й в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови