Шотландия се готви за нов референдум за независимост от Великобритания

Ангел Марковски 28 юни 2022 в 19:40 2739 1

Шотландия Никола Стърджън

Снимка Getty Images

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви пред шотландските депутати, че възнамерява да организира произвеждането на нов референдум за шотландска независимост на 19 октомври догодина, предаде Асошиейтед прес.

Стърджън каза, че въпросът на новия референдум ще бъде същият като този на референдума от 2014 г.: "Трябва ли Шотландия да е независима страна?". Тогава 55% от шотландците гласуваха против идеята за отделяне от Обединеното кралство.

Стърджън обаче, която е лидерка на Шотландската национална партия и на местното делегирано правителство на Шотландия, каза, че е време въпросът да бъде преразгледан защото ситуацията се е променила след Брекзит. За да стане това ще ѝ е необходима зелена светлина от правителството на британския премиер Борис Джонсън.

На референдума за Брекзит през 2016 година мнозинството от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз, но тъй като в цяла Великобритания надделяха гласовете за напускане на блока, Единбург също трябваше да се раздели с Брюксел

Премиерът Джонсън смята, че сега не му е времето за разговори за нов референдум за независимост на Шотландия, заяви днес негов говорител, предаде Ройтерс.

Британското правителство обаче внимателно ще анализира предложението на Стърджън, каза още говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови