Северна Македония официално стана 30-тата членка на НАТО

OFFNews 27 март 2020 в 19:59 4256 3

Снимка NATO

Северна Македония вече е 30-тата членка на НАТО, нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел. Това съобщиха в специални изявления държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и и генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в "Туитър", който цитира съобщение на сайта на НАТО и приветства най-новата членка.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, което превърна Северна Македония в 30-тия съюзник в НАТО, съобщи Помпейо.

Днешните съобщения за югозападната съседка на България са само формалност. Членството стана възможно, след като всички членки на НАТО подписаха протокола за присъединяване, а след това той премина и през парламентите им за ратификация.

Последната техническа пречка пред членството в НАТО бе гласуването в горната камара на испанския парламент на протокола за членството ѝ. То се забави заради продължителна политическа криза в Мадрид, заради двукратни избори за няколко месеца и липса на правителство, а по-късно и заради кризата с коронавируса.

Членството е факт над година и половина след като Северна Македония и Гърция постигнаха историческа сделка в спора за името. С нея Република Македония добави "Северна" в официалното си име и пое редица задължения, които помогнаха да се премахне гръцкото вето върху евроатлантическата интеграция.

Северна Македония вече се възползва от членоството и от дни използва система на НАТО за действия при кризи (Next-Generation Incident Command System (NICS)), за да координира действията на институциите за действия срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

28.03 2020 в 06:00

И имат да ми връщат три летни, и два зимни танкови шлемофона. Нови.

23293

2

Стефан

28.03 2020 в 04:58

Което ни гарантира поредния курвински номер?

10372

1

elbarbudo

27.03 2020 в 21:47

brawo!