САЩ затягат правилата за получаването на 'зелена карта'

OFFNews 28 януари 2020 в 08:07 2447 0

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които ограничават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "зелена карта", съобщава БНР.

Те разрешават на имиграционните власти да отказват зелена карта на имигранти, които преценят като потенциални ползватели на социални помощи.

Съдът взе решението си с 5 "за" срещу 4 "против", отменяйки забрана за прилагането му на национално равнище, издадена от апелативен съд в Ню Йорк. По-рано федерални апелативни съдилища в Сан Франциско и Ричмънд, Вирджиния, също отмениха съдебни решения срещу новата политика. Съдебно предписание против новите правила остава в сила само в Илинойс и е валидно само в този щат.

Така кандидатите за постоянно пребиваване в САЩ ще трябва да убедят властите, че няма да бъдат "обществено бреме" за страната.

Новата политика разширява съществено факторите, които ще бъдат вземани предвид при предоставянето на разрешение за постоянно пребиваване (зелена карта). На основание възраст, образователна степен и владеене на английски език имиграционните служби ще преценяват дали кандидатите могат да се превърнат в "обществено бреме", ползвайки федералната и щатска програма за подпомагане на хора с ниски доходи в сферата на здравеопазването ("Медикейд"), купони за храна, ваучери за жилище и други форми на социални помощи.

Администрацията на Тръмп твърди, че новите правила гарантират самостоятелността на имигрантите. Критиците им казват, че тези разпоредби ще ограничат законната имиграция на хора с ниски доходи от развиващи се страни от Латинска Америка, Африка и Азия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови