САЩ се готвят да изпратят военен кораб в Черно море, обяви CNN

OFFNews 06 декември 2018 в 11:50 2802 1

САЩ се готвят да изпратят военен кораб в Черно море, съобщи телевизия CNN, позовавайки се на свои източници - трима представители на американските власти. 

Според източниците въоръжените сили на САЩ са поискали Държавният департамент да уведоми Турция за плановете. 

Изпращането на военни кораби е "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток". На 25 ноември руската брегова охрана задържа три украински кораба и екипажите им край Керч. Украинските моряци ще останат в ареста два месеца. Те са обвинени в незаконно пресичане на руската граница, за което могат да получат до 6 години затвор. 

Според Конвенцията от Монтрьо САЩ трябва да уведомят Турция за предстоящо преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите в Черно море поне 15 дни предварително. Кораби на нечерноморски държави могат да останат в Черно море не повече от 21 дни. 

От Държавния департамент са обявили, че САЩ спазват задълженията си по Конвенцията, но са отказали коментар по въпроса дали се готви изпращането на военен кораб в Черно море.

Според двама от източниците уведомяването на Турция ще даде възможност на САЩ да изпратят военен кораб в района, но все още не е ясно окончателно дали ще се стигне до реално изпращане на кораб.

Плановете идват на фона на увеличеното напрежение между Вашингтон и Москва. След случилото се в Керченския проток американският президент Доналд Тръмп отмени плановете за среща с руския му колега Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина. 

Малко след случилото се в Керченския проток Украйна обвини Русия, че е въвела ограничения на корабоплаването през Керченския проток и е блокирала украинските пристанища на Азовско море. Москва отрече обвиненията. Според украински министър Русия вече е вдигнала частично блокадата. 

По-късно украинският президент Петро Порошенко призова НАТО да изпрати кораби в Азовско море, "за да помогнат на Украйна и да осигурят сигурността в региона".

В същото време командващият украинските военноморски сили адмирал Игор Воронченко предложи да бъде разменен за 24-мата задържани украински моряци. 

Майките на арестуваните моряци пък настояват да им се позволи директен контакт с германския канцлер Ангела Меркел, която по думите им има влияние върху Путин и може да им помогне. Майките възнамеряват да напишат писмо на Меркел, в което да помолят за съдействието ѝ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови