САЩ променят здравния контрол за пристигащи в страната

Тръмп е знаел колко е опасен COVID-19, но омаловажил заплахата, твърди автор на книга за американския президент

OFFNews 10 септември 2020 в 08:39 2114 0

Американското правителство планира да прекрати подробните медицински проверки на някои от чуждестранните граждани, които влизат в страната. Планира се и да бъде отменено изискването тези пътници да пристигат през 15 определени летища. Това съобщават представители от авиацията, цитирани от Ройтерс.

Същото се казва и в документ, получен от агенцията и според информацията промените могат да влязат в сила още идния понеделник.

Подробните медицински прегледи бяха въведени през февруари за хората, които идват от Китай, Великобритания, Бразилия, Иран и Шенгенското пространство на Европейския съюз.
В документа се казва, че Центровете за контрол на заболяванията променят стратегията си и се съсредоточават върху други мерки, свързани с общественото здраве.

Междувременно в страната избухна нов скандал около президента Тръмп. Причина са публикуваните откъси от книга на журналиста Боб Удуърд от "Вашингтон пост", в която се твърди, че американският президент Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, преди болестта да се разпространи в Съединените щати, но е искал да омаловажи проблема. Книгата трябва да излезе на 15 септември.

Удуърд е интервюирал Тръмп 18 пъти в продължение на над половин година. В интервютата президентът намеква, че знае повече за сериозността на новата болест, отколкото разкрива публично, като обяснява, че тя се разпространява по въздуха и е много по-опасна от грипа".

След като откъсите станаха публични, кандидатът за президент на демократите Джо Байдън отправи критики към Тръмп. Байдън заяви, че действията му по отношение на пандемията са повече от жалки и представляват умишлено нарушение.

В своя защита Доналд Тръмп, каза, че е искал да избегне предизвикването на паника сред обществото.

"Обичам страната ни и не искам хората да са уплашени. Не искам да създавам паника и със сигурност няма да подлудя тази страна и света. Искахме да покажем увереност и сила, включително и като нация, и това е, което направих".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови