САЩ прекрати двустранните си споразумения с Хонконг, китайското правителство отговори с реципрочни мерки

OFFNews 20 август 2020 в 18:24 2766 0

Снимка Pixabay

САЩ официално уведоми Хонконг, че прекратяват три двустранни споразумения, пише Ройтерс. Причината е наложеният от китайското правителство закон за национална сигурност, който според американските власти погазва свободата на хонконците.

По-рано днес правителството на Хонконг прекрати спогодбата за взаимна правна помощ със САЩ.

Американските власти съобщиха, че прекратените спогодби са свързани с "предаването на укриващи се от закона извършители на престъпления, предаването на осъдени лица и реципрочните данъчни облекчения за приходите от международното корабоплаване".

Миналият месец американският президент Доналд Тръмп подписа указ за отмяна на привилегированото положение на Хонконг в двустранната търговия със САЩ. Това отново беше провокирано от спорния закон, наложен от китайското правителство. Законът за националната сигурност предвижда доживотен затвор за всяко действие, което бъде определено като сепаратистко, подривно, терористично или като съглашателство с чужди сили.

Хонконгското правителство осъди предприетите от американските власти мерки и заяви, че бившата британска колония се използва "като пионка" в геополитиката. Освен това днес на брифинг стана ясно, че Хонконг ще прекрати споразумение за взаимна правна помощ със САЩ. Освен това Джао Лицян - говорител на външното министерство, каза на същия брифинг: "Китай призовава САЩ незабавно да поправят грешките си".

Пекин и правителството на Хонконг защитиха закона, като го определиха за необходим относно възстановяването на реда след месеци на антиправителствени протести.

В момента Хонконг е друг спорен въпрос между Китай и САЩ, чиито отношения продължават да са обтегнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови