САЩ отложи етикетирането на стоките от Хонконг с 'Произведено в Китай'

OFFNews 24 август 2020 в 15:35 2010 0

Американските власти отложиха влизането в сила на новото означение "Произведено в Китай" на стоките, внасяни от Хонконг. Това съобщи днес хонконгското радио RTHK, позовавайки се на министъра на търговията и икономическото развитие на Хонконг Едуард Яу.

Заповедта за маркировка "Произведено в Китай" върху хонконгските стоки излезе преди две седмици и трябваше да влезе в сила от 25 септември. Яу обаче заяви, че Вашингтон е забавил заповедта си до 9 ноември по искане на представители на търговския сектор.

Износът на Хонконг за Китай възлиза на около 3-4 милиарда хонконгски долара (39 млрд. долара) през 2019 г. Само около 1,2% от него е вътрешна продукция, показват данни на Отдела за преброяване и статистика на Хонконг. Почти 80% от пратките са реекспорт от Китай за САЩ.

Изискването за ново етикетиране беше направена заради изпълнително разпореждане от юли на президента на САЩ Доналд Тръмп за прекратяване на споразуменията с  Хонконг.  През юли Тръмп подписа и указ за отмяна на привилегированото положение на Хонконг в двустранната търговия със САЩ. Действието бе вследствие на китайския Закон за националната сигурност, който разпали протести в Хонконг поради тълкуването, че той отнема специалния статут на административния район на Китайската народна република.

Яу обясни, че се надява нещата да се успокоят след президентските избори в САЩ през ноември. 

На въпрос на журналист дали би било по-добре за китайско-американските отношения, ако демократът Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ, той отговори, че се надява на здрав разум.

"Има достатъчно взаимни интереси за всички нас, за да работим за подобряването на собствената си общност и на нашата икономика", каза още Яу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови