САЩ наложиха санкции върху 7 руски компании заради киберпрестъпления

OFFNews 05 декември 2019 в 22:29 2554 0

Снимка АА

Министерството на финансите в САЩ наложи санкции срещу 7 руски компании, както и спрямо редица граждани заради киберпрестъпления, съобщава в сайта си ведомството.

Санкциите удрят 17 души, в списъка е включена групировката Evil Corp. Според САЩ тя е използвала вредното програмно приложение Dridex за заразяването на компютри и за събирането на данни от стотици банки и финансови учреждения в над 40 страни, като така е откраднала над 100 млн. долара.

Американското финансово министерство посочва някой си Максим Якубец като лидер на групировката и смята, че той оказва пряка помощ на злонамерените усилия на руските власти в сферата на киберпрестъпността.

Санкции са наложени и върху Денис Гусев заради активната му роля в развитието на дейността на Evil Corp. Той е генерален директор на останалите 6 компании, които попадат под ударите на санкциите.

Министерството подчертава, че през 2017 г. е обвинило двама сътрудници от Федералната служба за безопасност и още няколко руснаци за хакването на регистрационни записи в Yahoo. Въпросните са хакнали не по-малко от 500 млн. кореспонденции и са получили достъп до информация, представляваща разузнавателна и търговска тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови