Русия ще строи военни летища в Арктика

OFFNews 24 август 2020 в 16:35 2706 1

Снимка Pixabay

Министерството на отбраната на Русия планира да строи военни летища върху лед в Арктика. Това начинание е възможно благодарение на специална технология, разработена от специалисти от Московския държавен технически университет. За това съобщи днес проф. Евгений Сторожук, ректор по иновации на университета, предава ТАСС.

В изказването си по време на форума “Армия-2020” той каза, че благодарение на разработената от университета технология е възможно структурата на леда да бъде променена чрез специални химически вещества. По този начин ще е възможно приземяването на самолети на ледена писта. Проект “Площадка” първоначално се отнася само за континенталните територии на Русия в Арктика. Очаква се в бъдеще да бъде възможно и кацането на тежки военни самолети като Ил-76.

В основата на новата технология стоят оптични сензори, които следят състоянието на леда. При положителни температури на пистата, за да се предотврати топене, тя ще бъде охлаждана и ще бъдат добавяни още химикали.

Стородж каза още: “Сега тестваме технологията, за да потвърдим, че подходът ни е правилен”. Според него тестовете ще отнемат поне година.

От години Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика, а началото на тази година президентът Владимир Путин подписа указ за създаването на “оперативни сили” и подобряването на контрола на страната там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови