Русия осъди Герой на ДНР на 3,5 години за мошеничество, призна борбата му срещу Украйна за смекчаващо обстоятелство

OFFNews 10 август 2022 в 12:24 4241 2

Героят на ДНР поиска да бъде пуснат на свобода, за да се сражава срещу Украйна.

Снимка Комерсантъ

Героят на ДНР поиска да бъде пуснат на свобода, за да се сражава срещу Украйна.

Хорошевският районен съд в Москва осъди за мошеничество на три години и половина затвор бившия вицепремиер и министър на приходите и данъците в правителството на т. н. Донецка народна република (ДНР) Александър Тимофеев, съобщи вестник „Комерсант“.

При определянето на наказанието магистратите са приели смекчаващите вината обстоятелства – Тимофеев е удостоен със званието Герой на ДНР и е участвал във военните действия срещу Украйна, допълва изданието.

Тимофеев, който е генерал-майор от въоръжените сили на донецките сепаратисти беше признат за виновен в опит за измама в особено големи размери. Както е установил съдът, срещу сумата от 5 милиона щатски долара, заедно с Игор Сосновски, съветник на бившия премиер на Украйна Николай Азаров, „Героят“ обещал да бъде прекратено наказателно производство срещу руския бизнесмен Сергей Шпак, собственик на компанията „Рейлтрансхолдинг“.

Руският предприемач в един момент решил, че се опитват да го измамят, и се обърнал към ФСБ. Сосновски беше задържан и е сътрудничил на разследването, като е дал показания срещу своя съучастник – министър Тимофеев. Самият Тимофеев не се е признал за виновен, а в хода на съдебното производство твърдеше, че е натопен.

Прокуратурата искаше за генерала наказание от четири години затвор, което беше минималното наказание по повдигнатото обвинение. Съдът, обаче, слезе под минимума отчитайки, че подсъдимият има статус на ветеран от бойните действия, званието Герой на ДНР и е раняван в бойни действия.
Тимофеев е поискал да бъде пуснат на свобода, за да участва в във войната срещу Украйна. Предвид полученото наказание от 3.5 години затвор, на практика корумпираният чиновник няма да лежи в затвор, тъй като си е излежал почти цялата присъда по време на предварителния арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

10.08 2022 в 13:43

Propaganda, недей така - има си и множество нормални хора по тия места. Просто съветската държава освен бисерчета като това от статията няма с кого другиго да работи.

2051

1

Propaganda

10.08 2022 в 13:25

В тия терористични гнезда - луганск, донецк, човек има чувството, че само гаргите не са некви герои или нямат орден, хахахаххахахахахахахха!
 
X

Да помогнем на украинските деца!