Раздор в ''руското НАТО''. Путин си изпусна писалката, Лукашенко е шокиран

Премиерът на Армения Никол Пашинян бойкотира заключителната декларация на ОДКС заради проблемите с Азербайджан

OFFNews 24 ноември 2022 в 19:26 17797 11

Снимка Спутник

Домакинът Никол Пашинян (в центъра) неприятно изненада и руския президент и лидера на Беларус, която поема председателството на ОДКС

„Путин си изпусна писалката, Лукашенко е шокиран“. Така описа ситуацията съветникът на украинския вътрешен министър и бивш депутат Антон Герашченко по повод на отказа на премиера на Армения Никол Пашинян да подпише заключителната декларация на срещата на върха на „руското НАТО“, Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Ереван.

В организацията, създадена на 15 май 1992 година след разпада на Съветския съюз и Варшавския договор, участват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Русия, която е доминиращ участник в договора. В Ереван в сряда стана предаването на председателството от Армения, която беше начело през последните три години, на Беларус, а на срещата на високо равнище присъстваха държавните глави или министър-председателите на страните-членки, на кръглата маса сред участниците беше и Владимир Путин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко представи визията за беларуското председателство и за бъдещето на ОДКС. „Ако не дай си Боже Русия загуби в тази операция (войната в Украйна, б. р.) и рухне, под развалините на Русия ще се окажем всички ние“, заяви Лукашенко, който каза, че всички страни-членки трябва да се подкрепят безрезервно. Визията на беларуския авторитарен лидер за бъдещето на организацията предвижда облекчен режим за преминаване на военни части на една страна през територията на друга. В речта си Лукашенко каза, че са постигнати договорености по 15 от 17 пункта и поиска от премиера на Армения Никол Пашинян да потвърди изрично. „Ето, потвърждава“, коментира беларуският президент.

Затова и Лукашенко и Путин бяха видимо изненадани, след като вместо да подпише заключителната декларация Пашинян каза само „спасибо“, след което го повтори още веднъж. Путин хвърли писалката пред себе си, а Лукашенко разпери ръце безмълвен срещу арменския премиер, показват кадри, публикувани от Герашченко.

Причината, поради която Ереван е решил да не подпише документите, според Пашинян е липсата на политическа оценка от страна на ОДКС на „агресията“ на Азербайджан срещу териториалната цялост на Армения. Става дума за инциденти на границата на двете страни на 11 май и 14 ноември 2021 г., както и на 13 септември 2022 г., посочи арменският премиер, в резултат на което Азербайджан "окупира" около 140 кв. км. км арменска територия.
„Армения предлага, по решение на КСБ на ОДКС, да се ускори необходимата политическа и дипломатическа работа с азербайджанската страна, насочена към незабавно и безусловно изтегляне на азербайджанските войски от суверенната територия на Република Армения на първоначалните им позиции от май 11 2021 г.“, подчерта Пашинян.

„Потискащо е, че членството на Армения в ОДКС не възпря Азербайджан от агресивни действия и всъщност до днес не успяхме да вземем решение за отговора на ОДКС на агресията на Азербайджан срещу Армения. Тези факти нанасят големи щети на имиджа на ОДКС както вътре, така и извън нашата страна и аз смятам това за основния провал на председателството на Армения в ОДКС“, каза Пашинян на заседание на Съвета на ОДКС.

Малко преди Пашинян да откаже да сложи подписа си под заключителния документ Лукашенко се хвалеше, че напук на твърденията на запада, че ОДКС е хартиен тигър, всички, в това число и западните лидери забелязват организацията и тя е сила. По-рано тази есен раздор се появи и във военните структури на организацията, след като Армения, Киргизия и Казахстан отказаха да участват в ученията на ОДКС „Нерушимо братство“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

10

Johnny B Goode

26.11 2022 в 16:40

"Руското НАТО" като всичко друго руско - бутафория.

2070

9

НЕМА ТАКЪФ

26.11 2022 в 06:13

МАЙ ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА путъо ЗА ПОПЕЧИТЕЛ ?!! СЛЕД ЗАГУБИТЕ ВЪВ ВОЙНАТА С УКРАИНА , ДРЕБНИЯ ГУБИ ПОЧВА ПОД КРАКАТА СИ ! БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ ТЕРИТОРИИ , ИСКАТ РАЗВИТИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ , А НЕ КОЛОНИАЛНО СЕЛЯЧЕСТВО !

2550

7

alfakentavur

25.11 2022 в 16:03

Бях забравил за тази организацийка. Та тя нищо не струва. Азърбайджан е страна извън нея, която напада страна от организацийката. И какво правят останалите?

-529

6

6екеr4о

25.11 2022 в 14:23

Според скромното ми мнение Казахстан отдавна се е преориентирал в орбитата на Китай и на него не му се нрави имперската политика на Бензиностанцията с ракети. Президентът Касъм е китайски възпитаник и смятам, че одавна има създадени същите зависимости от Китай, каквито има и нашичкия пРезидент от руZZия!?

15914

5

поп Дръвчо

25.11 2022 в 10:32

Казахстан е 50/50 - не се знае дали няма да се закачи към Китай.

22548

4

dolivo

25.11 2022 в 00:51

Казахстан е също голям играч, който недолюбва интригите на Путинската клика

15914

3

поп Дръвчо

24.11 2022 в 22:02

Армения и Азърбайджан до 10г в НАТО...

2159

2

Kilca

24.11 2022 в 19:42

Червена гнусна повръщня!!!