Работих 6 месеца от 6:30 ч. до полунощ без почивен ден: разследване разкрива жестока експлоатация на чужденци в Япония

OFFNews 25 август 2019 в 17:59 26599 3

- Шест месеца нямах нито един почивен ден.

- Искаха да работя на машината, когато бях сам във фабриката, без да знам как да я управлявам.

- Не исках повече да живея. Посегнах на живота си.

Думите са на жители на развиващи се страни - като Виетнам и Камбоджа, пристигнали в Япония, за да се обучат и да припечелват. Вместо това споделят пред Би Би Си, че стават жертви на експлоатация в големи международни компании за производство на дрехи. Разкриването на нарушенията даде повод за остри критики срещу японската имиграционна система.

Япония казва, че има нужда от мигранти, но иска ли ги - пита журналистката от британската медия, която разговаря с потърпевшите.

Интервюирана жена споделя, че когато започнала, работила от 6:30 ч. сутринта до полунощ. И така шест месеца без нито един ден почивка. Жената заминала за Япония с надеждата да спечели достатъчно, за да плати за хубава сватба на сина си. Правила дрехи в малка фабрика. Нито един от извънредните часове труд обаче не бил платен.

От фабриката отричат. От големите компании, за които тя е работила, се разграничават и уверяват, че стриктно спазват правилата за безопасен и здравословен труд на работниците, че проверяват, че такова нещо повече няма да се случи.

По данни на японското правителство към 2017 г. 6000 компании в страната със застаряващо население и остра нужда от работна ръка наемат стажанти и 70% от тях са нарушили трудовото законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Ivo Ivanov23

29.08 2019 в 16:35

Японците са работохолици до заплашителни размери, направо животозастрашаващи. Искат с тяхното мислене да са и чужденците, даже тях експлоатират още повече. В един момент обаче не се усещат и им струва скъпо. И на тях, а още повече на потърпевшите.

3700

2

опетков

29.08 2019 в 09:55

Въпреки дресировката им от страна на щатите, японците си остават диваци. Прочетете издевателствата, които са извършили през ВСВ и ще ви настръхнат косите. Едва ли са се променили като манталитет за тези 75 години, въпреки усилената пропаганда и хвалбите, които разпространяват за себе си.

23293

1

Стефан

26.08 2019 в 03:50

И какво странно? Това беше първата държава след 45-та, която не се срамуваше да краде технологии. Краде ги и сега, просто шумните случаи са с китайците, на японците им мина времето. Измършавяха, и им клепнаха ушите.
Какво са правили преди 45-а, тук-таме пише. Че и досега се имат за империя, щом имат император. Какво им пречи да имат роби?
 
X

Подкастът на OFFNews