Путин опрости процедурата за вземане на руски паспорт за Херсонска и Запорожка област

OFFNews 25 май 2022 в 15:56 1671 1

руски паспорт

Снимка ua.depositphotos.com

Руският президент Владимир Путин подписа указ за опростено гражданство за жителите на Херсонска и Запорожка област в Украйна, съобщи официалният уебсайт на портала за правна информация на Руската федерация.

Документът изменя указа на Путин от април 2019 г., който предвижда издаването на руски паспорти на жители на окупираните територии на Луганска и Донецка област.

Сега руските окупатори контролират незаконно само някои райони на областите Запорожие и Херсон, коментира УНИАН.

Руснаците продължават настъплението си на изток, като съсредоточават силите си върху превземането на Северодонецк и Лисичанск. Целта на акцията е да обкръжат украинските сили.

Според ръководителя на Луганската областна администрация Серхий Гайдай за тази цел противникът е изтеглил сили от други направления, разкривайки позициите си в Мариупол, край Харков и в Донбас. Според Гайдай интензивността на сраженията в района на Северодонецк трябва да намалее до края на седмицата.

Освен това Руската федерация продължава да нанася ракетни удари и по други украински градове, което води до жертви сред цивилното население.

"Ню Йорк Таймс" пък излезе с версия, че ако руската офанзива се провали, "войната може да влезе в задънена улица". Според журналистите колкото повече напредват руснаците, толкова по-уязвими стават за украинските контраатаки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови