Путин нарече 'низ от трагични обстоятелства' свалянето на руския самолет

OFFNews 18 септември 2018 в 17:32 4772 2

Снимка РИА Новости

Руският президент Владимир Путин нарече "низ от трагични обстоятелства" свалянето на руския самолет Ил-20. 

Самолетът беше свален от сирийската ПВО, като от руското външно министерство обявиха, че ракетите са били изстреляни по израелски изтребители, атакували цели в Латакия. При свалянето на самолета загинаха 15 руски военни. 

"Когато загиват хора, особено при такива трагични обстоятелства - това винаги е трагедия за всички нас, за страната, за близките на нашите загинали другари. В тази връзка, разбира се, първо искам да изкажа съболезнования на близките на загиналите", каза Путин пред журналисти, цитиран от ТАСС. 

Той посочи, че този инцидент не може да се сравнява със случая, в който турски военни свалиха руски изтребител през ноември 2015 г. 

"Турският самолет съзнателно свали нашия самолет", посочи Путин и подчерта, че в този случай израелски изтребител не е свалил руския самолет, а става въпрос за "низ от трагични случайни обстоятелства". 

"Но безусловно ние сме длъжни да проверим сериозно всичко това, а нашето отношение към трагедията беше изложено в изявлението на министерството на отбраната, което е изцяло съгласувано с мен", допълни руският президент. 

Изявлението на министерството обаче изразяваше доста по-рязка позиция към случилото се. 

Говорителят на ведомството Игор Конашенков заяви, че че Русия разглежда "провокационните" и "безотговорни" действия на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни.

"Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство", каза Конашенков и допълни, че Москва си запазва правото на адекватни ответни действия.

Путин потвърди, че ще има отговор на случилото се, но той ще е насочен към допълнително обезпечаване на безопасността на руските военни и на руските обекти в Сирия, като "тези мерки ще бъдат видими за всички".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови