Путин и Тръмп ще се срещнат в Аржентина на форума на Г-20

OFFNews 07 ноември 2018 в 22:00 1356 0

Снимка EPA, архив

Президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, ще имат на 11 ноември в Париж само кратък разговор, а основната им среща се планира по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес (30 ноември - 1 декември), съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС и БТА.

Според Ушаков първоначалната договорка за преговори между двамата президенти в Париж е била постигната по време на неотдавнашното посещение в Москва на съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън и това е "предизвикало огромен интерес в международните политически кръгове и медиите".

Като домакин обаче, френската страна е изразила опасения, че това ще отклони вниманието от главната тема на парижкото събитие - честването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

"Френските партньори активно запознаха и руската, и американската страна с опасенията си и с оглед на тези съображения и във Вашингтон, и в Москва бе прието решение те да се въздържат от провеждането на пълномащабна среща на нашите двама президенти на 11 ноември и да се ориентират към организирането на такава среща в хода на срещата на високо равнище на Двайсетте в Буенос Айрес", каза съветникът на Кремъл.

Той добави, че в Париж Путин и Тръмп "само кратко ще поговорят" "на крак", както се очаква, по време на работния обяд в Елисейския дворец. След това ще бъде потвърдено, че те ще имат по-обстоен разговор в рамките на форума на Г-20. "Такава среща в Буенос Айрес вече се подготвя, съгласуваме с американската страна времето и датата ѝ и очевидно предстои също съгласуване на съдържателните компоненти на предстоящия контакт", посочи Ушаков.

За момента не се планира на срещата да бъдат подписани документи или декларации, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови