Путин да каже. 60% от руснаците са за войната. Може и 'против', ако е позиция на президента

OFFNews 09 август 2022 в 14:41 5731 0

Социолозите срещат висок процент на отказ от анкетиране и още по-висок на прекъсващите анкетата преди нейния край.

Снимка Ак Жайык

Социолозите срещат висок процент на отказ от анкетиране и още по-висок на прекъсващите анкетата преди нейния край.

Над половината от гражданите на Руската федерация смятат, че войната в Украйна се е проточила, става ясно от проучването на общественото мнение на руската служба Russian Field, цитирана от сайта Инсайдър.

При това 60 процента от анкетираните биха поддържали решение на Владимир Путин да започне “ново настъпление срещу Киев”, но почти толкова и малко отгоре, 65 процента, биха одобрили и решение на Путин да спре войната и да подпише мирен договор.

Съдейки по данните от изследването две трети от анкетираните мъже, 62 процента, не са готови лично да участват във военни действия в Украйна, което вече е с 6 пункта повече от майските показатели. Желание да поучастват във война са заявили 29 процента от анкетираните мъже.

Желаещите да подпомогнат материално руската армия също не са много. 67 процента от запитаните не са готови да дадат пари за войната, 12 процента биха дали, но не повече от 1000 рубли на месец (31 лева).

Интересен от гледна точка на методологията и практиката на социологическите проучвания в Русия след началото на войната в Украйна е големият брой откази от анкетирани и още по-големия процент прекъсване на анкетирането след неговото начало. През март, по-малко от месец след началото на войната, процентът на отказите за участие в проучвания е 25.4 на сто, а делът на прекъснатите анкети е 34.1 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови