Исторически провал за Тереза Мей. Парламентът отхвърли сделката за Брекзит (видео)

OFFNews 15 януари 2019 в 21:45 17265 1

Премиерът Тереза Мей претърпя историческо поражение в гласуването в британския парламент за споразумението с ЕС за Брекзит. "Против" гласуваха 432 депутати, а "за" - едва 202.

Това поражение с 230 гласа е прецедент в съвременната история на Великобритания.

Оказва се, че 118 депутати от Консервативната партия на премиера Мей също са гласували "против" - заедно с 248 депутати от Лейбъристката партия.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обяви след гласуването, че внася вот на недоверие срещу правителството.

Мей явно беше очаквала подобно развитие - секунди преди изказването на Корбин тя заяви, че ако опозицията внесе вот на недоверие, воденото от нея правителство е готово да свика дебатите и гласуването по него в сряда, тоест утре.

Би Би Си отбелязва, че ако правителството изгуби вота на недоверие, Мей ще трябва да подаде оставка.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване. 

Опасността от оттегляне на Великобритания от ЕС без споразумение днес нарасна. Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване, заяви Юнкер.

Същевременно австрийският канцлер Себастиан Курц коментира тази нощ, че няма да има никакво предоговаряне на сделката за Брекзит.

От парламентарната трибуна, веднага след съкрушителния вот, премиерът Тереза Мей съобщи, че до понеделник ще представи пред депутатите нов план за Брекзит и призова водещите партии в парламента да постигнат съгласие по споразумението за напускане на ЕС.

Емоциите преди решаващия вот

Длъжни сме да изпълним волята на избирателите, изразена на референдума. Отговорността на всички нас в този момент е огромна, защото това е историческо решение, което ще предопредели бъдещето на нашата страна за поколения напред, каза преди решаващия вот Тереза Мей в препълнената зала на Камарата на общините.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин призова депутатите да отхвърлят документа и обяви, че Великобритания може да поднови преговорите с ЕС по условията на излизането от блока.

Лейбъристката партия смята, че най-добрият вариант за Великобритания са предсрочни избори, каза още Корбин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови