Протестите в Хонконг ескалират, полицията пусна сълзотворен газ в университет

OFFNews 18 ноември 2019 в 12:26 2118 0

Насилието в антиправителствените демонстрации в Хонконг в часове ескалира, след като полицията нахлу в кампуса на Политехническия университет и арестува неясен до момента брой от тях. 

Група от около сто студенти се опита да напусне сградата на университета, който бе окупиран в продължение на седмица, но на излизане ги посрещнаха гумени куршуми и сълзотворен газ, съобщи Би Би Си.

Това е бил третият опит на демонстрантите да напуснат кампуса след среднощен сблъсък със силите на реда. Кадри от мястото показват повалени на земята демонстранти сред облаци от сълзотворен газ.

Миналата седмица университетският комплекс се превърна в арена на сблъсъци при ескалирането на насилието в протестите.

Междувременно, Върховният съд обяви за противоконституционна забраната да се носят маски за лице. Забраната бе въведена през октомври именно заради протестите.

Хонконг е част от Китай и напрежението в протестите се дължи и на страха, че специалните свободи, на които се радва автономната територия като бивша британска колония, могат да бъдат подкопани, допълва Би Би Си.

Протестите в Хонконг започнаха през юни заради проектозакон за екстрадиция на заподозрени в континентален Китай. Мнозина се опасяват, че това ще ограничи свободата и юридическата независимост на Хонконг.

Впоследствие законопроектът бе оттеглен, но демонстрациите продължиха, като се разраснаха в по-мащабно протестно движение срещу полицейското насилие и начина, по който Пекин администрира територията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови