Протестиращи хвърляха пиратки по колата на краля на Белгия, запалиха и полицейски участък

OFFNews 14 януари 2021 в 14:59 1921 0

Снимка БТА/AP

Колата на белгийския крал Филип бе атакувана от протестиращи снощи в Брюксел, съобщи Би Би Си. 

Кралят не е пострадал. 

Видео от инцидента показва как по колата се хвърлят пиратки и бомбички, докато тя е преминавала в близост до протеста. Кралят е пътувал от двореца в центъра на Брюксел към резиденцията си в предградието Лаакен. 

Стотици хора излязоха на протест вчера в центъра на Брюксел заради смъртта на 23-годишния Ибрахим Б. Младежът е починал само час, след като е задържан от полицията. Властите съобщават, че той е загубил съзнание, след като е откаран в полицейското управление и е откаран в болница, където умира. Все още няма информация за смъртта на младежа. От прокуратурата обясниха, че полицията разследва смъртта на младежа. Силите на реда често са обвинявани в насилие, най-вече срещу хора от Близкия Изток и Северна Африка. 

Демонстранти и полиция се сблъскаха близо до Северната гара. Протестиращите замеряха с пиратки силите на реда, които им отговориха със сълзотворен газ.

Говорител на полицията съобщи, че демонстрантите са подпалили полицейски участък. Той добави, че са извършени няколко ареста, а четирима полицаи са пострадали. 

Миналото лято в Брюксел избухнаха протести след смъртта на 19-годишен мъж на име Адил, който загина, докато бягаше от полицията. През 2019 г. полицейска кола прегази и уби 17-годишно момче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови