Президентът на Иран заплаши Израел за убийството на Фахризаде, ЕС осъди терористичния акт

OFFNews 28 ноември 2020 в 14:39 4015 0

Европейският съюз осъди днес терористичния акт в Иран, при който вчера бяха убити ядреният физик Мохсен Фахризаде - шеф на изследователския център при министерството на отбраната и още няколко души.

За това се казва в разпространена днес декларация на външнополитическата служба на ЕС, съобщи БТА. Това е криминално престъпление, което противоречи на принципа за защита на човешкия живот, отстояван от ЕС, се казва в документа.

Върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността Жозеп Борел изрази съболезнования на близките на загиналите и пожела скорошно оздравяване на ранените.

В днешното време на неопределеност повече от всякога е важно всички страни да запазят спокойствие и да проявяват максимална сдържаност, за да се избегне ескалация, от която никой не може да има интерес, се казва още в декларацията. 

Иранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството Фахризаде, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. 

"За пореден път злите ръце на глобалната арогантност и на наемниците от узурпаторския ционистки режим (така иранските управляващи кръгове наричат Израел - б.р.) бяха изцапани с кръвта на един ирански син", заяви Рохани, цитиран от БТА. 

Иран със сигурност ще отвърне за мъченическата смърт на нашия учен в подходящо време, каза Рохани по време правителственото заседание, предавано по телевизията.

Израел засега отказва коментари по убийството на иранския учен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови