Преврат в Судан - премиер и министри арестувани (обновена)

В столицата Хартум са прекъснати мобилните комуникации и интернет. Продемократична групировка призова гражданите да протестират срещу вероятния военен преврат

OFFNews 25 октомври 2021 в 09:18 3663 0

Снимка АП/БТА

Столицата Хартум - снимката е от 21 септември 2021 г.

Вероятен опит за военен преврат тече в този час в Судан, предадоха рано тази сутрин световните медии. Към 13 ч. българско време информацията бе потвърдена от ръководителя на управляващия в Судан временен Суверенен съвет Абдел Фатах Бурхан. Той обяви, че разпуска правителството и обявява извънредно положение.

По-рано министър-председателят Абдала Хамдок беше поставен под домашен арест, след като неидентифицирани военни сили обсадиха къщата му днес, съобщи телевизия "Ал Хадас", цитирана от БТА.

Телевизията се позова на неназовани източници. Засега няма независимо потвърждение на информацията. Според "Ал Хадас" неидентифицирани судански военни сили са арестували четирима министри и член на управляващия съвет. Военни са нахлули в къщата на медиен съветник на Хамдок и са го арестували, казаха източници от семейството, цитирани от Ройтерс.

В столицата на Судан Хартум са прекъснати мобилните комуникации и интернет. Армията е блокирала входовете към града.

Суданската асоциация на професионалистите, основното продемократично обединение в страната, прикани гражданите да излязат на улицата, за да защитят страната от действията на военните.

От няколко седмици в Судан расте напрежението между гражданските и военните ръководители. През септември бе направен опит за преврат, който раздели страната, засилвайки старото противопоставяне между консервативните ислямисти, които искат военно управление, и силите, свалили с масови протести бившия автократски лидер Омар Башир.

Стрелба е била открита днес срещу протестиращи против военния преврат в Судан, съобщиха Ройтерс и БТА, позовавайки се на министерството на информацията. Това е станало близо до генералния щаб на армията в столицата Хартум.

По-рано на страницата си във Фейсбук министерството каза, че хиляди протестиращи са излезли по улиците на суданската столица в отговор на призива на премиера Абдала Хамдок да отхвърлят преврата.

Най-малко 12 души са били ранени днес при сблъсъци в Хартум, съобщи сдружение на судански лекари.

Днес генерал Абдел Фатах Бурхан заяви, че остава обвързан с подписаните от страната му международни договори. Судан е една от четирите арабски държави, които наскоро решиха да признаят Израел, посочва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови