Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Премиерът на Киргизстан подаде оставка

Според президента Сооронбай Жеенбеков протестиращите искат да дестабилизират страната

OFFNews 07 октомври 2020 в 09:15 1761 0

Премиерът на Киргизстан Кубатбек Боронов подаде оставка, предаде DW. 

Вчера Централната избирателна комисия в Киргизстан анулира резултатите от проведените тази неделя парламентарни избори под натиска на масовите протести, провокирани от убеждението, че вотът е бил фалшифициран. Протестиращите смятат, че близки до президента, са купували гласове. 

В понеделник вечерта демонстрантите щурмуваха в сградата на парламента в столицата Бишкек. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Стотици бяха ранени. Видеоклипове показаха, че в сградата е избухнал и пожар. Малко, след това протестиращите освободиха от затвора бившия президент на страната - Алмазбек Атамбаев, както и бившия премиер - Сапар Исаков. Исаков бе начело на правителството между 2017 и 2018 г., но бе осъден за корупция.

В протестите се включиха представители от над 10 партии, които не успяха да влязат в парламента. Според резултатите от 16 партии, участващи в изборите, в парламента влизат 4, като три от които са свързани с президента Сооронбай Жеенбеков. 

Решението за анулиране на изборите дойде, за да се спре ескалацията на напрежението. ЦИК насрочи и нови избори след две седмици. 

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков нарече действията на опозицията, която организира протестите, опит за узурпиране на властта.

"Смятам това за незаконно завземане на властта", каза президентът. Според него целта на протестите е дестабилизацията на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!