Правителството в Италия се разпада: Салвини поиска предсрочни избори

OFFNews 09 август 2019 в 09:33 3331 0

Снимка EPA

Матео Салвини

След месеци напрежение между коалиционните партньори в правителството Италия е изправена пред предсрочни избори.

За провеждането им призова вчера вицепремиерът, министър на вътрешните работи и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини с обяснението, че различията между "Лига" и "Пет звезди" не могат да бъдат преодолени.

Късно снощи премиерът - безпартийният професор по право Джузепе Конта - даде пресконференция, на която не скри раздразнението си, обвини Салвини, че е предизвикал кризата и го призова да обясни пред парламента и обществото какво го е накарало да поиска края на правителството.

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо обяви, че партията му не се страхува от нови избори. Партията на Салвини обаче е напред в проучванията на общественото мнение, основно поради твърдата ѝ позиция срещу нелегалната имиграция. На последните избори "Пет звезди" спечели два пъти повече гласове от "Лига", но сега съотношението е противоположното.

Ябълката на раздора

Политическите сблъсъци за проекта за железопътна линия между италианския град Торино и френския - Лион доведоха до решението на премиера Конта да го замрази през март. Многомилиардната линия включва прокопаването на 58-километров тунел през Алпите, срещу което остро се противопоставят от "Пет звезди" - и заради разходите, и заради околната среда.

Прогнозната стойност на тунела е 8.6 милиарда евро, но доклад на италианското правителство посочва, че реално тя може да достигне 20 милиарда.

"Лига" защитава проекта с мотива, че той ще създаде работни места и ще стимулира икономическия растеж, както и че превозването на товарите с жп транспорт не вреди на околната среда. Поддръжниците на проекта изтъкват още, че той би съкратил времето за пътуване между двата града до само 2 часа. Тунелът би позволил и пътуване от Париж до Милано за около четири часа, при сегашни 7.

Проектът бе предложен преди 20 години и част от тунела вече е изкопана. Трябва да бъде завършен през 2025 г.

Именно конфликтът, породен от проекта, бе изтъкнатият от Матео Салвини пример за невъзможността на двете партии в правителството да продължат да работят заедно.

Сега президентът Седнжо Матарела теоретично би могъл да излъчи правителство и да отложи новите избори до следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови