Поредна група мигранти е заловена до турско-българската граница

OFFNews 14 септември 2019 в 20:29 3654 0

Снимка АА

Екипите на жандармерията в района на Къркларели /Лозенград/ заловиха група от 18 нелегални мигранти при опит да пресекат турско-българската граница, предаде Анадолската агенция.

Установено е, че те са от Ирак, Пакистан и Афганистан. Разкрити са в района на ГКПП при Демиркьой, където очевидно са планирали да стъпя на българска територия с плуване по Резовската река. Групата е предадена на общинския център по миграцията. Арестувани са и двама трафиканти.

Според доклад на вътрешното министерство на Турция, от 2016 г. до края на юли т.г. в рамките на специализирани операции по границата са задържани 795 875 нелегални мигранти и 18 775 трафиканти на хора. Арестувани са 4 883 от каналджиите.

Нелегалните мигранти използват Турция като транзитна територия по пътя си към други страни. Те заплащат за услугите на трафикантите от 500 до 7 000 евро. Онези, които са по-щедри и са дали над 7 000 евро, са доставяни в други държави с плаване в луксозни яхти.

Другите, които плащат само 500 евро, се добират до бреговете на Европа на надувни лодки. Силите за сигурност на Турция използват всички налични възможности за борбата с нелегалната миграция, който бизнес се счита за третия най-печеливш след търговията с наркотици и тероризма.

В доклада се посочва още, че от началото на тази година силите за сигурност са спасили от трафик 177 654 нелегални мигранти. В рамките на операциите са задържани 4 542 каналджии, 927 от тях са арестувани и освободени.

От услугите на трафикантите на хора активно се възползват и терористи или техни близки, които се опитват да избягат зад граница. От 2016 г. при опити за прехвърляне в чужбина в Турция са задържани 343 членове на организацията ФЕТО на ислямския проповедник /в изгнание в Пенсилвания, САЩ/ Фетхуллах Гюлен, 249 души от поддръжниците на кюрдската ПКК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови