Полският премиер отмени визита в Израел заради коментар на Нетаняху

OFFNews 17 февруари 2019 в 22:02 4200 0

Полският премиер Матеуш Моравецки отмени визита в Израел след коментар за Холокоста на израелския си колега Бенямин Нетаняху.

Той беше цитиран от израелска медия с думите: "Поляците сътрудничиха на германците" по времето на Холокоста. По-късно той направи уточнението, че не е имал предвид полската нация, нито всички поляци. Но в отговор в неделя Полша привика израелския посланик, за да го уведоми, че Моравецки няма да пристигне в страната във вторник. Срещата, с домакин Израел, е на Вишеградската група, която включва Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Говорител на полското правителство заяви: "Министър-председателят Моравецки каза на министър-председателя Нетаняху в телефонно обаждане, че Полша ще бъде представена на срещата от министъра на външните работи Яцек Чапутович".

Нетаняху беше на държавно посещение в Полша в четвъртък, когато неговия коментар бе предаден от израелски медии, включително Haaretz и The Jerusalem Post. По-късно от кабинета на премиера изясниха, че "на брифинг министър-председателят Нетаняху е говорил за поляци, а не за полския народ или страната Полша".

Моравецки реагира чрез Туитър с коментар, че по времето на нацистката окупация на Полша не е имало "полски режим".

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че ако Нетаняху е казал това, което пишат медиите, "Израел не би било добро място за среща".

В неделя Моравецки обяви, че посещението му там се отменя.

Израел предложи домакинството на срещата на Вишеградската четворка, за да затвърди връзките си с членките на ЕС.

По време на Втората световна война Полша е окупирана от нацистите. Повече от 5 милиона полски граждани, включително 3 милиона евреи, умират. От години страната се бори срещу термина "полски лагери на смъртта", заявявайки, че това са били нацистки лагери, построени на нейната територия по време на окупацията. През февруари 2018 г. Полша въведе спорен закон, според който е незаконно да се обвинява полската нация или държава в съучастие с нацисткия Холокост. Израел оспорва законодателството, а президентът на страната Реувен Ривлин миналата година заяви, че докато много поляци са се борили срещу нацистите, "Полша и поляци са участвали в унищожението" на евреи по времето на Холокоста. Полша се съгласи да промени закона и вече той не съдържа заплахата от 3 г. затвор за твърдението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови