Полша разгневи Европа, след като реши, че Конституцията ѝ е над правото на ЕС

OFFNews 08 октомври 2021 в 19:27 9495 0

Снимка pixabay

Конституцията на Полша стои над законодателството на Европейския съюз, постанови националният конституционен съд.

Съдът реши, че част от разпоредбите на европейските договори и част от решенията на Съда на ЕС противоречат на върховния закон на страната.

Ето защо в Полша се обмисля създаването на структура, в която цялото европейско законодателство да се регулира от конституционния съд.

Съдът разгледа въпроса за върховенството на европейското законодателство над националното по искане на премиера Матеуш Моравецки. Искането на Моравецки беше в отговор на решението на Европейския съд, че системата за подбор на съдии в Полша, въведена през 2018 г., нарушава законодателството на ЕС. А системата за подбор на съдии беше критикувана от Брюксел, че подкопава съдебната независимост и засилва политическия контрол върху съдилищата.

На практика решението на конституционния съд засилва риска от "Polexit"  - излизането на Полша от ЕС.

Европейската комисия реагира с изявление, в което се акцентира, че правото на ЕС има предимство пред националното законодателство, включително конституционните разпоредби.

"Всички решения на Съда на ЕС са задължителни за всички власти на страните членки, включително за националните съдилища", пише още в изявлението.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли предупреди, че ще има последици след решението на полския съд:

"Решението на Полша не може да остане без последици. Предимството на правото на ЕС трябва да бъде неоспоримо. Нарушаването му означава оспорване на един от основополагащите принципи на нашия съюз".

Сасоли призова ЕК да "предприеме необходимите действия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови