Поддръжници на Мадуро твърдят, че във Венецуела има тоалетна хартия и свободни избори

OFFNews 19 февруари 2019 в 20:50 4150 3

Правителството на Тръмп ограби от Венецуела най-малко 30 млрд. долара - чрез петролни рафинерии, по банкови сметки на Централната банка на Венецуела и петролната компания PDVSA, при сделки с дългови облигации.

Това заяви посланикът на Венецуела у нас Ориета Капони на обществено-медийна дискусия на тема "Венецуела и светът", провела се днес в БТА. Конференцията бе организирана от Съюза на българските журналисти, Сдружението на испаноговорящите журналисти в България, Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство "България-Венецуела".

"Към доктрината на Тръмп се присъединяват и други европейски страни: английската държавна банка държи незаконно повече от 1,2 млрд. долара в злато - собственост на венецуелския народ, като просто заявява, че няма да върне златото на венецуелския народ, депозирано в трезорите ѝ", допълни Капони. 

Според нея хуманитарната помощ на западните държави е "капан" и "циничен, варварски акт" и призова въпросните държави да върнат "откраднатото от Венецуела":

"Става дума за трохи в сравнение с ресурсите, които блокираха от нашата страна, сред които мога да изброя над 18 млрд. долара само в САЩ, 1 млрд. и 200 млн. долара в златни резерви в Обединеното кралство, 1 млрд. и 200 млн. евро във финансовата институция Еuroclear в Брюксел."

В момента лидерът на опозицията Хуан Гуайдо прави опити да внесе храна и лекарства от САЩ, но те са блокирани в складове в Колумбия, тъй като венецуелските военни отказват да ги допуснат в държавата.

Капони заяви още, че правителството на Мадуро работи с ООН и страни като Китай, Русия, Индия и Куба за възстановяване от кризата и че вчера е било съобщено за вноса на 300 000 тона храни от Русия. Според нея кризата във Венецуела е резултат от нежеланието на Америка да позволи подобни държави да имат силно присъствие в Латинска Америка. 

"Истинската същност на случващото се е проект за превръщането на Венецуела в колония, управлявана от местни работници. Това е опит да се възстанови Латинска Америка като заден двор на империята", допълни Капони.

Тя показа снимки и видеа от Венецуела, представящи "актуална информация" и отрече съществуването на хуманитарна криза в държавата.

Според Капони Мадуро е избран от венецуелския народ "в свободни, демократични, универсални, прозрачни избори".

"Процесът бе наблюдаван от повече от 200 международни експерти по изборно законодателство, които бяха свидетели на образцовия характер на изборния ден", заяви Капони. 

Тя направи паралел между Венецуела и Либия, като заяви, че случващото се наподобява подготовката за намесата на НАТО в северноафриканската държава.

"Либия - страна, богата на нефт и газ, потънала в разруха и хаос, далеч от мечтаната демокрация и свобода, които служиха за оправдание за това чуждестранно военно нахлуване. Дали една политическа и икономическа криза са достатъчно основание и право за инвазия?", попита Капони.

Тя още допълни, че икономическата криза в боливарската република е резултат на санкции от страна на САЩ и оглавената от тях международна финансова война срещу Венецуела.

"Повече от 4-5 години една изкуствено създадена уеб страница в САЩ непрекъснато дава фалшив курс на долара, който не отговаря на нито една икономическа реалност, а просто е вид оръжие." - твърди посланикът.

Тя заяви, че във Венецуела са успели да спрат инфлацията последните седмици и че страната е създала своя собствена крипто монета - петро, защото "това е начинът да избегнем робството на световната финансова система".

В дискусията се включи и журналистката Къдринка Къдринова, зам.-председател на Съюза на българските журналисти и коментатор в платформата "Барикада". Тя подчерта, че изказаното от нея мнение е лична гледна точка и не представлява организациите, които оглавява или в които участва.

Къдринова представи кадри от престоите си в латиноамериканската държава, с които целеше да покаже "лицата на Венецуела". Заяви, че изборите за президент, които спечели Николас Мадуро през 2018 г., са проведени "без инциденти и спокойно". Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини персонално е извикана за наблюдател, заяви Къдринова, но е избрала да не присъства.

Кадрите на Къдринова показват моменти от ежедневния живот на венецуелците - как те пазаруват, например.

"Да, няма цени - защото цените очевидно се променят и устно се казва каква е цената. Има търговия оживена и не е така, както всички казват, че всичко е празно - не е така", заяви Къдринова.

Като доказателство, че всичко е наред, тя показа снимка на голям куп тоалетна хартия, като отрече да има някакъв недостиг на стоката.

Цената на 2 пакета тоалетна хартия е колкото 2 бутилки минерална вода, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

21.02 2019 в 13:52

Ама защо да вярваме на хората, които са ходили там, като можем да вярваме на Тръмп и неговата нова коалиция от желаещи? Все пак американците досега не са ни подвеждали.

6145

2

kokoten

20.02 2019 в 09:55

Забележка:Имат тоалетна хартия защото нямат храна....

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

19.02 2019 в 22:16

А това се твърди официално от ООН, смъртността в бедстваща Венецуела е 5,3 промила.
В демократична и цъфтяща България е 14,3 промила..

И България, а не Венецуела, е на първо място в класацията на ООН за най-бързо изчезващата държава от картата на света..