Пенс и Помпейо заминаха за Турция за преговори за спиране на огъня

OFFNews 17 октомври 2019 в 09:19 1960 0

Снимка Gage Skidmore/Flickr

Майк Пенс

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо заминаха за Турция, за да водят преговори за спиране на огъня в Северна Сирия, съобщи БТА.

Пенс каза в "Туитър", че е чест за него да предвожда делегация в Турция от името на президента Тръмп.

Вицепрезидентът ще се срещне днес с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който досега отхвърля всеки опит за договаряне на временно примирие.

Междувременно Франс прес съобщи, че Ердоган ще отиде на 22 октомври в Русия, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Срещата ще бъде в курортния град Сочи, а след нея Ердоган ще се върне още същия ден в Турция.

Путин покани турския президент в телефонен разговор във вторник.

Съобщението за тази среща идва седмица след като Турция започна военно настъпление в североизточната част на Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа. Тези милиции са подкрепяни от западните страни, но са смятани за терористи от Анкара, добавя БТА.

Чувствайки се изоставени от САЩ след изтеглянето на американските части от зоната, в която нахлу Турция, кюрдите сключиха споразумение с режима в Дамаск с подкрепата на Москва, което доведе до разполагането на сирийски войски в северната част на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови