Първата реч на Байдън като президент: Днес е денят на демокрацията и единството

OFFNews 20 януари 2021 в 21:05 2268 0

Снимка wh.gov

Ще бъда президент на всички, без разлика. Ще се боря еднакво силно за тези, които не ме поддържат, както и за тези, които ме подкрепят, заяви в първата си реч като държавен глава на САЩ Джо Байдън.

Преставяме ви ключовите послания от нея:

"Това е денят на Америка. Денят на демокрацията. Исторически ден и ден на надежда, ден на обновление и решимост. Днес ние приветстваме каузата на демокрацията. Един народ и неговата воля е чута, волята на народа е изпълнена – отново и отново. Демокрацията тържествува. На тази свещена земя преди няколко дни имаше издевателства, които се опитаха да подринат демокрацията. Гледаме напред! Можем да бъдем храбри и следва да бъдем. Поемаме щафетата напред. Знам силните страни на нашата нация, както ги знае и президентът Картър, с когато говорих снощи, но не можем да бъде с нас поради възрастта си.

Ние сме една велика нация и сме се доказали като такива – и в мирно време, и във война. Има много възможности и много предизвикателства, които трябва да се поемат. Много малко хора в нашата история са имали по-тежки предизвикателства пред себе си, отколкото ние днес. Този вирус, който взе повече жертви в Америка, отколкото през Втората световна война. Много хора загубиха работа си, много фирми са закрити.

Трябва да гледаме напред - към бъдещето на Америка. Трябва да следваме основното за всяка демокрация – сплотеността. Днес моята цел е да сплотя Америка и нашия народ. Сплотени срещу враговете, които са изправени пред нас, хората, които искат насилие, силите, които предизвикват безработица. Можем да дадем на нашите деца едно добро образование, здравеопазване - на нашия народ, можем да дадем на всички расово равенство.

Като става дума за сплотеност, знам, че насилието е залегнало дълбоко в нацията, но това не е нещо ново. Нашата история е една постоянна борба между американския идеал и суровата реалност на расизъм, демонизация и омраза. Победата никога не е сигурна. Успяхме да спечелим две световни войни и да надвием голямата депресия. В тези моменти американците са се сплотявали, за да следват американските идеали.

Нека да престанем да се надвикваме, защото без единство няма мир, няма напредък. Има умора и нерви. Няма нация, а само хаос. Това е нашият исторически момент – сплотеността е пътят напред. Следва да се възползваме от него. Сторим ли го, няма да провалим Америка.

Днес е време за едно ново начало. Нека покажем уважение. Различията не са причина за омраза. Трябва да отхвърлим културата, в която фактите се изкривяват и измислят. Нека да се възвисим над това. Нека се огледаме – стоим в сянката на Капитолия, строена, когато държавата е била на ръба.

Днес встъпи в длъжност Камала Харис, първата дама вицепрезидент на САЩ. Гледаме към военното гробище - и нека да почиват в мир, спокойни, защото волята на народа е изпълнена. Насилието няма да спечели - нито днес, нито утре, нито когато и да било!

Благодаря на всички, които ни подкрепиха, а на останалите – слушайте, чуйте, нека имаме различия, защото това е демокрацията. Но правото да изразяваме позицията си по мирен начин е свещено. Различията не трябва да застрашават единството на Америка. Кълна се, че ще бъда президент на всички, без разлика. Ще се боря еднакво силно за тези, които не ме поддържат, както и за тези, които ме подкрепят.

Разбирам, че много от моите сънародници гледат към бъдещето със страх, защото се тревожат за работата си, здравето си, за семействата си. Обещавам, че ще направя всичко възможно за тях. Трябва да сме сплотени като общество, да скъсаме с ненужните битки – градът срещу селото, консерваторите срещу либералите. Ако видим през погледа на другия, тогава може да научим много."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови