Парламентарни избори в Германия. Кой ще влезе в Бундестага

OFFNews 24 септември 2017 в 07:11 5289 0

Германците избират кой ще управлява страната в следващите четири години. 

Над 40 партии с общо 4828 кандидати участват в изборите. Това е рекорден брой, който е с 400 повече в сравнение с предишните парламентарни избори през 2013 г.

Допитванията от изминалата седмица показват стабилна преднина на консервативния блок, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Консерваторите разполагат с подкрепа от 34-37%, следвани от социалдемократите и бившия председател на ЕП Мартин Шулц с 21-22%.

Подкрепата към Меркел отслабна през последната седмица. В същото време социолозите обявиха, че според проучванията до последния момент всеки трети германец все още не е решил за кого ще гласува. 

Стабилна подкрепя получава през последните месеци и антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която според последните проучвания има подкрепата на 10-13 процента от гласоподавателите. 

Според допитванията наред с АзГ в парламента се очаква да влязат също партия "Зелени", Свободната демократическа партия и партия "Левите", подкрепата за които е между 8 и 11 процента.

Изглежда, че погледите ще бъдат обърнати към Германия и след края на изборите заради очакваните близки резултати между партиите и различните възможни комбинации за коалиционно правителство след вота.

Сред неизвестните е и колко ще продължат преговорите за коалиция. 

През 2013 г. коалицията, съставена от блока Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз и от Германската социалдемократическа партия бе договорена след тримесечни преговори, което беше рекорд за поствоенна Германия.

Според експертите обаче този рекорд може да бъде подобрен сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови