Падна правителството на Австрия

OFFNews 18 май 2019 в 21:36 24943 8

Снимка DPA

Себастиан Курц

Падна правителството на Австрия.

Тази вечер канцлерът Себастиан Курц поиска провеждането на предсрочни избори на пресконференция, отлагана няколко пъти през деня.

"Предложих на федералния президент да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори в Австрия и това да се случи колкото се може по-скоро“, заяви Курц.

Оставката е резултат от аферата "Ибиса": в петък две германски медии излъчиха тайни видеозаписи, показващи вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе в компанията на мнима племенница на руски олигарх, на която обещава строителни проекти в замяна на дарения на неговата формация - крайнодясната Партия на свободата. Съветва я и да купи вестник, говори и за внедряване на благосклонни журналисти, които да лобират за него. След изтичането на записа от испанския остров Ибиса (2017) днес Щрахе подаде оставка и като вицеканцлер, и като лидер на Партия на свободата, но това не спаси кабинета. Избухнаха протести с искане за оставката на цялото правителство. Той обвини за думите си алкохола, който го накарал да се държи като "тийнейджър". Каза също, че е бил "глупав" и "безотговорен" и че напуска, за да не навреди още на правителството.

Австрийската народната партия на Курц управляваше заедно с крайнодясната Партия на свободата на Щрахе. Оттук нататък, заяви канцлерът в оставка, работата в коалиционното правителство с Партия на свободата се прекратява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

8

leomesi

20.05 2019 в 16:11

Тука у нас такива събития ги подминаваме като стой та гледай...

11671

7

безпартийна

19.05 2019 в 11:27

Заради един документиран случай на корупционно поведение падна цялото Австрийско правителство. Тук са документирани стотици случаи - и какво?

23293

6

Стефан

19.05 2019 в 03:28

Които, изобщо казано са се копи-пейстнали там от също резко нефеодалната Испания, но ние няма да обсъждаме това, понеже може да ни заподозрат, а антисемитизмът е инкриминиран.
По същата причина не желаем да обсъждаме Факултето, Столипиново, други евро-не-феодални места.
И нататък по списъка.
Но успехи вече има, стига с това черногледство. Не помня дали преди да се удави в нужникът на покривния си асансьор, Цвинокио, както и някъв друг началник по това успяха да съобщят, но чух че корупцията сред катеричките в Борисовата градина, например, е практически унищожена.
Както и човекоядството на о. Суматра, след като по Коледа лично изядохме последният човекоядец.

23293

5

Стефан

19.05 2019 в 03:16

Ууу, да бе, как не се сетих сам, ...(((
Сега използваме гугълът, ако ни мързи да идем в Народната библиотека, в отделът "Периодика". Където има много неща, в това число теченията на западноевропейските вестници. Искаме, примерно, след 45-а.
Само уводните статии стигат, за да зацъкаме с език като Бай Ганю, понеже там ВСИЧКО е като нашите последни30 години, само че по-бавно, и по-шарено.
Пушим една цигара отвънка, проветряваме мозъкът си от тежкото впечатление, и замислено размазваме фаса с носа на кубинката.
Връщаме се, и за ужас на библиотекарката искаме същото, но от последните 10 години.
С удивление забелязваме вече изградената феодална структура на западна, стара, ква да е друга, евросъюзна европа. Като например субсидиите за селското стопанство, което е френско-дореволюционната поземлена рентна система, която уж Първата световна война беше унищожила. Наместваме още веднъж очилата си, и с почуда забелязваме същото във финансовата система, просто този път в банките по английски калъп

15914

4

поп Дръвчо

19.05 2019 в 02:40

Нормални процеси. Хванали го, начукали му канчето.

Извън контекста на демокрацията думата корупция така или иначе няма определение. А демокрациите които не я държат в приемливи рамки стават феодални йерархии. Там проблемите са други.

23293

3

Стефан

19.05 2019 в 01:24

Не разбрах само, какво общо има това с демокрацията. Нито с малка, нито с голяма буква.
Все пак теорията, според която около 10% от БВП на западните икономики се дължи именно на корупцията, е писана в демократична среда, да? А как и защо тя е единственото противодействие на бюрокрацията, пораждайки именно здравословна конкуренция, е само част от тая история.
Не виждам и разлики в действията. И там, и тука - като ги хванат - изхвърчат. И?
А документирана корупция, има още в маймунските стада. Още при опашатите маймуни, а те не са даже висши примати.
Сеа кво праим?

20699

2

Новак

18.05 2019 в 22:27

Това е нормалното поведение в свят претендиращ да е Демокрация. Другото е бутафорни ставки и гърмене на бушони по министерствата. Тиквата и Сие ни върнаха в предучилищна група по предмета “Демократично управление”

11300

1

yoghurt

18.05 2019 в 21:50

Ето ти доблест... А у нас хората дето се борят с корупцията ги осъдиха на 20 години, на престъпниците наказанието е... отпуск, че и гласят хора като Гешев за главен прокурор... Лозан Панов и отчасти Радев, само потвърждават правилото че всички останали са като шефа на “борбата” с корупцията... Съсипаха ни държавата, ей...