От 7 до 20 години затвор за убийците на Джамал Хашоги

OFFNews 07 септември 2020 в 19:28 3458 0

Снимка wikimedia

Джамал Хашоги

Саудитска Арабия осъди петима души на по 20 години затвор всеки за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Друг мъж, свързан с убийството, получи присъда от 10 години, а останалите двама обвиняеми получиха по седем години затвор, предава Ройтерс.

Окончателните присъди идват четири месеца след като семейството на журналиста прости на извършителите, което според Шариата отменя и смъртните наказания.

Джамал Хашоги - популярен критик на престолонаследника Мохамед бин Салман, беше видян последно в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където отишъл, за да вземе документи за предстоящата си сватба. Твърди се, че тялото му е било разчленено и изнесено от сградата, като останките му и до днес не са открити.

Западни служби, сред които ЦРУ, твърдят, че убийството е било разпоредено от принц Мохамед бин Салман. Престолонаследникът отрича тези обвинения.

Информация за съдебното решение от днес беше разпространена от държавните медии, като имената на осъдените не са посочени.

Припомняме, че през декември миналата година петимата извършители на убийството бяха осъдени на смърт, но през май семейството на Хашоги им е простило, което наложи повторното отваряне на делото.

Със съдебното решение на Наказателния съд в Рияд от днес окончателно се затваря делото на Джамал Хашоги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови