Основателят на „Белите каски“ е открит мъртъв в Истанбул

OFFNews 11 ноември 2019 в 17:19 8001 1

Джеймс Лемезюрие

Снимка news1.news

Бившият британски военен, основател на сирийската неправителствена организация „Бели каски“ Джеймс Густаф Едуард Лемезюрие е открит мъртъв в Истанбул, съобщават турските медии, цитирани от Би Би Си.

Тялото му е открито непосредствено до дома му, причината за смъртта все още не е известна. Краката му са счупени, има тежки контузии на черепа.

Един от доброволците от „Белите каски“ казва пред Би Би Си, че работник от местната джамия се натъкнал на тялото сутринта към 4:30 ч. местно време на улицата до офиса на организацията Mayday Rescue Foundation, част от която са и спасителите с каските. Той е съобщил в полицията.

Отрядите на доброволците-спасители се появиха в Сирия през 2012 г. на териториите, които са подконтролни на бунтовниците. През 2012-2013 г. европейските правителства, Турция, Япония, САЩ и много неправителствени организации, в това число Mayday Rescue Foundation, основана от Ле Мезюрие, помагаха на „Белите каски“ с финансови средства, снаряжения, техника, медикаменти и организиране на тренировъчни учения.

През 2014 г. под ръководството на бившия британски военен отрядите на спасителите се обединиха в общонационалната организация „сирийска гражданска отбрана“. „Бели каски“ е неофициалното им название.

Според различни данни тези хора са спасили десетки хиляди хора по време на конфликта в Сирия.

Фактът, че създател на „Белите каски“ е британски военен, а по официални данни те се финансират от правителствата на Великобритания, Дания, Холандия и Германия, и от американската USAID, за някои опоненти се оказва достатъчно основание да обвинят организацията заради работата й на Запад.

Самите „Бели каски“ обаче държат на своята политическа неутралност.

В контролираните от Башар Асад медии, както и в Русия, Иран и други страни, се появиха множество публикации, в които „Белите каски“ бяха обвинявани във фалшификации на свидетелства за бомбени атаки от авиациите на Асад и Русия върху мирното население, както и за химически атаки. В повече от случаите фактите за нападенията бяха потвърждавани от други наблюдатели и международни организации.

Но сирийското правителство на Башар Асад и неговите съюзници Русия и Иран обвиняваха „Белите каски“ в сътрудничество и съдействие на терористични организации.

Миналата седмица говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в Туитър, че по нейни данни Ле Мезюрие в миналото е работил за британското разузнаване МИ-6. В повечето турски медии днес той е сочен за чужд агент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови