Осъдиха Pussy Riot на 2 години затвор за хулиганство

Вероника Шербанова 17 август 2012 в 15:00 3831 5

Pussy Riot Снимка: БГНЕС
Pussy Riot Снимка: БГНЕС

Московският съд призна за виновни трите момичета от пънк-бандата Pussy Riot, съобщи РИА Новости. Те бяха осъдени на две години затворническа колония от общ режим за хулиганство заради религиозна ненавист.

"Подсъдимите са осъзнавали оскърбителния характер на своите действия и външен вид. Те са искали да оскърбят не само служителите на храма, но също така и на вярващите и на широката общественост", заяви съдия Марина Сирова.

В действията им не са на политическа основа, каза още Сирова.

Наказанието за 22-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 30-годишната Екатерина Самуцевич получиха по две години затворническа колония от общ режим.

Прокуратурата настояваше присъдата да е три години лишаване от свобода за всяка от тях.

На 23 февруари момичетата от пънк-групата Pussy Riot се помолиха Русия да се освободи от Владимир Путин. Случаят предизвика бурни полемики в руското общество и призиви от страната и чужбина за освобождаването на певиците.

Над 200 руски дейци на културата и изкуството написаха писмо с призив делото срещу Pussy Riot да се промени от наказателно на административно. В тяхна подкрепа се обявиха и редица световни звезди, като Мадона, Пол Маккартни, Peter Gabriel, Red Hot Chili Peppers, The Who, Franz Ferdinand, Pet Shop Boys, Adam Horowitz (Ad Rock) и други.

В знак на подкрепа за момичетата от Pussy Riot паметникът на Съветската армия в София беше украсен с цветни качулки, с каквито се изявяват участниците на групата. Авторите се подписват като „Група човеци“.

Пред сградата на съда, където беше произнесена присъдата, се събраха много техни поддръжници. Сред множеството бяха и представители на опозицията, които организираха протестите срещу президента Владимир Путин “Марш на милионите”.

Полицията е задържала редица протестиращи, сред които и опозиционера Сергей Удалцов.

Сред арестуваните е и бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров, показа в репортаж BBC. От кадрите се вижда как полицаи влачат Каспаров към полицейски ван, а той повтаря "Защо аз? Но какво съм направил?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови